Додик: Ванредно стање није атак на слободе, само ће држава брже и ефикасније деловати

 НАРОДНА СКУПШТИНА РС ЗАСЕДАЛА ПОД ПОСЕБНИМ УСЛОВИМА У БАНСКОМ ДВОРУ

* Српски члан Председништва БиХ наглашава да се у Српској први пут уводи ванредно стање како би ефикасније спречила ширење пандемије и ублажила неминовну економску штету. Указао је да би, на пример, за пролонгирање плаћања обавеза, била потребна промена закона, што ће се омогућити увођењем ванредног стања. А међу првим мерама биће уплата доприноса за раднике угоститељског сектора Републике Српске

* Председник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Ванредно стање значи један сасвим нови режим рада, а посебно председника РС који добија сасвим нове надлежности. Може да доноси уредбе, али неће радити самостално, већ са другим институцијама. Ово не значи суспензију Народне скупштине

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је циљ увeденог ванредног стања у Републици Српској ефикасније одлучивање у новонасталим околностима и пооштравање мера како би се што прије стало у крај ширењу вируса корона.

        - Од почетка је било захтева за проглашење ванредног стања, јер морамо брзо доносити одлуке. Ванредно стање није ништа, није никакав атак на слободу људи, ништа се неће променити за грађане - рекао је Додик.

        Додик је за АТВ навео да је Република Српска први пут у историји увела ванредно стање како би ефикасније спречила ширење пандемије и ублажила неминовну економску штету.

        Он је нагласио да је, на пример, за пролонгирање плаћања обавеза, потребна промена закона, што ће се омогућити увођењем ванредног стања.

        Додик је рекао да ће међу првим мерама бити уплата доприноса за раднике угоститељског сектора Републике Српске.

        Народна скупштина Републике Српске, на посебној седници је на захтев Владе Српске, прогласила ванредно стање на територији РС.

        Oдлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".

        У саопштењу НСРС је наглашено: „Одлука је донесена на основу Амандмана CVII на члан 70. став 3. Устава Републике Српске, у којем је прописано да Народна скупштина, у складу са Уставом и законом, проглашава ванредно стање за Републику или дио Републике у случају угрожавања безбједности, усљед елементарних непогода (поплава, земљотреса и пожара), природних катастрофа, епидемија, повреда људских права и слобода и нормалног функционисања уставних органа Републике“.

        Уз појашњавање да је у члану 38. Закона о Влади Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске", број 118/08), прописано да Народна скупштина Републике Српске на приједлог Владе Републике Српске проглашава ванредно стање када је на територији Републике или дијелу Републике угрожена безбједност усљед елементарних непогода (поплава, земљотрес, пожар и др.), природних катастрофа, епидемија, повреда људских права и слобода и нормалног функционисања уставних органа Републике, као и да сама предлаже акте за предузимање мјера у таквим околностима.

        Седница је одржана у Банском двору у Бањалуци. Да би била створена потребна дистанца између учесника заседања.

        Присутан је био 61 од 83 посланика.

        Колегијум Народне скупштине Републике Српске одлучио је да седница буде затворена за јавност.

        Седници су присуствовали и председник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Радован Вишковић и министри у Влади Српске.

        Столице у сали су распоређене тако да је између њих обезбеђено препоручено растојање с циљем смањења ризика од преношења вируса корона.

        Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да су учесници посебне седнице парламента заштићени колико је то могуће у овом тренутку иако постоји свест да велики број људи на једном месту носи ризик.

        Опозиционе странке, ПДП и СДС јуче су саопштиле да нису за увођење ванредних мера, као ни за то да седница буде затворена и нису подржале дневни ред

        Неки опозициони посланици нису присуствовали седници.

Цвијановић: Ово ће трајати неколико

седмица или неколико месеци

        – Народна скупштина РС данас је прогласила ванредно стање, што значи један сасвим нови режим рада, а посебно председника РС који добија сасвим нове надлежности, рекла је председница РС Жељка Цвијановић на конференцији за новинаре у Палати Републике.

        Проглашењем ванредног стања председник може доносити уредбе, неће радити самостално, већ са другим институцијама.

        Она је истакла да то не значи суспензију Народне скупштине.

        "Све наше могућности које смо имали  претходних седмица су исцрпљене, неопходно је да уђемо у закоднодавну сферу што ће нам омогућити да мењамо одређене законе како бисмо могли ефикасније утицати на вирус корона", рекла је Цвијановић.

        То се, рекла је она, односи на привреду која је погођена епидемијом, као и о образовној сфери.

        Она је изразила наду да ће ово бити привремено стање које ће трајати неколико седмица, евентуално неколико месеци.

Шаровић: Потребне су конкретне

мере а не ванредно стање

        МИРКО Шаровић, председник СДС, изјавио је да та странка не може подржати увођење ванредног стања без јасних мера које би то стање подразумевало.

        Шаровић тражи да буду уведене конкретне мере у борби против вируса корона и помоћи економији, уместо проглашења ванредног стања, саопштено је из СДС-а.

        „Стање у којем се тренутно налазимо је исувише озбиљно и као такво захтева потпуно озбиљан приступ, без било какве импровизације и магловитости у доношењу овако важних одлука", сматра Шаровић.

        Он каже да је за СДС потпуно неприхватљиво да седница буде затворена јер сматра да је реч о важном питању "да би се крило од очију јавности".

        Шаровић је истакао да су у СДС-у свесни озбиљности пандемије и да су спремни да подрже сваку конкретну меру надлежних институција у Републици Српској чији би циљ био да појача борбу против вируса корона, помоћ здравственим радницима, привреди и компанијама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари