Калинић: У Скупштини Србије треба да постоји квота за делегате дијаспоре, пре свега из Српске

РАЗЈАШЊЕЊА ДРАГАНА КАЛИНИЋА, САВЕТНИКА СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ     

* «Ако Бошњацима не сметају двојна држављанства Хрвата из БиХ – зашто их плаше српска? Повећање броја двојних држављана ни на који начин не угрожава уставна права друга два конститутивна народа, нити је то нека закулисана игра којом се угрожава дејтонска БиХ»

* «Када број одобрених двојних држављанстава постане респектабилан - вредило би покренути и разговор и повући практичне потезе да се и у парламенту Србије, слично као и у Хрватској, установи посланичка квота за делегате из српске дијаспоре, а пре свега из Републике Српске. То би дало нову димензију односима Српске и Србије, али би било лековито и за стабилизацију односа БиХ и Србије у целини»

______________________________________________________________________

       САВЕТНИК српског члана Председништва БиХ Драган Калинић изјавио је да не изненађује што је најновија изјава Милорада Додика о двојном држављанству за грађане Српске и Србије наишла на одобравање, али и оспоравање како из сарајевских политичких кругова тако и од такозваних "традиционалних Србијанаца-староседелаца".

       "Поставља се питање има ли било каквог разлога за оспоравање овог легалног и легитимног грађанског избора и да ли је страх од двојног српског држављанства реално утемељен или је ирационалан"? - рекао је Калинић, појаснивши да повећање броја двојних држављана у БиХ ни на какав начин не угрожава уставна права друга два конститутивна народа, нити је то нека закулисана игра којом се угрожава дејтонска БиХ.

       Калинић је нагласио да не види зашто би Бошњаци у БиХ у вези са овим питањем имали разлога за фрустрацију или страх ако то није случај са Хрватима из БиХ који широко конзумирају то право, са Војвођанима којима се толерише право на мађарско држављанство или ако Албанци са Косова и Метохије без ограничења узимају држављанство Албаније.

       Напротив, појаснио је Калинић, прихватање реалности да ће убудуће све више грађана Републике Српске тражити и држављанство Србије може и у политичком и у психолошком погледу само још више релаксирати, па и унапредити укупне односе Србије и БиХ.

       "Сведоци смо да је данас и на бази Споразума о специјалним паралелним везама на делу интегрисање културног наслеђа Србије и Српске кроз заједничке уџбенике, српски језик, ћирилично писмо, неговање традиције... Све ово би, да је среће, и код друга два народа у БиХ требало да изазове емпатију а не да се у главама појединаца из њихових политичких елита стварају нове теорије завере против БиХ и њене будућности", истакао је Калинић, додавши да је то одлика центрипеталне, никада угашене, унитарне бошњачке политике.

       Он је оценио да постоје и други несумњиви социјални и економски бенефити које производи двојно држављанство, те да је ову сферу потребно много боље и јасније правно уредити у обе земље.

       "Онда када број одобрених двојних држављанстава постане респектабилан - вредило би покренути и разговор и повући практичне потезе да се и у парламенту Србије, слично као и у Хрватској, установи посланичка квота за делегате из српске дијаспоре, а пре свега из Републике Српске. То би дало нову димензију односима Српске и Србије, али би било лековито и за стабилизацију односа БиХ и Србије у целини", нагласио је Калинић.

       Он сматра да би се број захтјева за двојно држављанство у наредном времену сигурно повећао ако би се увеле једноставније ефикасније и мање скупе процедуре од ових садашњих.

       "Неки од нас, као исписници Споразума о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске, покушавали смо ово питање и ранијих година вратити у животну праксу, али нисмо били задовољни резултатом из разних разлога што показује и податак да је сада на 'чекању' око 50.000 захтева из Републике Српске за држављанство Србије", навео је Калинић. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари