Парастос жртвама заједничког злочиначког подухвата армије Хрватске, ХВО и Алијине АБиХ

У ЊИХОВОМ УДРУЖЕНОМ НАПАДУ НА ЗАПАДНУ КРАЈИНУ БИЛО 2.014 УБИЈЕНИХ И 120.000 ПРОТЕРАНИХ

* Хрватске и муслиманске снаге заузеле су ујесен 1995. општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице

* У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима било је 10 жена. Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова

___________________________________________________________

       СЛУЖЕЊЕМ парастоса на православном гробљу у Мркоњић Граду данас је почело обележавање 26 година од страдања Срба у Западној Крајини када је у здруженој акцији Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ убијено 2.014 српских војника и цивила, а протерано 120.000.

       Парастосу које служи локално свештенство присуствују председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине потпредседник парламента Жељка Стојичић и народни посланик Недељко Гламочак, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

       Након парастоса су положени венци код спомен-обележја масовне гробнице на Градском гробљу у Мркоњић Граду.

       Затим је уследило обраћање званичника, те полагање венаца код централног спомен-обележја погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату.

       Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године су извршиле агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вековних огњишта протерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

       Међу 2.014 убијених њих 753 били су цивили, од којих 14 деце и 240 жена.

       Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

       У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима било је 10 жена. Када је реч о разарању, само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процењена је на 680 милиона КМ.

       У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.

       За злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина правди нису приведени непосредни извршиоци злочина, ни одговорни по командној одговорности.

       Обележавање овог историјског датума организује Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари