Шеранић: И ми ћемо истражити колики је стварни проценат инфицираних на нивоу РС

МИНИСТАР ЗДРАВЉА РС: „ВАЖНО ЈЕ ДА СЕ УТВРДИ ДА ЛИ СУ У УКЦ ПОШТОВАНИ ПРОТОКОЛИ“

Ален Шеранић

* Најавио формирање комисије која ће утврдити да ли је дошло до пропуста и одговорност - ако се утврди да је пропуста било

* Нагласио да је могуће да дође до стицања колективног имунитета у популацији пре него буде доступна вакцина, која ће се, како је објаснио, прво искористити према најосетљивијим категоријама

________________________________________________________________________

        ШТО се тиче присуства короне вируса у Универзитетском клиничком центру, Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС је рекао да није неуобичајено да се вирус појави у здравственим установама било на начин да га не знајући унесу пацијенти или здравствено особље, или да до инфекције дође унутар саме установе.

        Оно што је, како је рекао, важно, је да се утврди да ли су на УКЦ-у поштовани протоколи, за шта су, како је нагласио, надлежни директори установа и начелници одељења.

        Најавио је формирање комисије која ће утврдити да ли је дошло до пропуста, те је најавио одговорност ако се утврди да је пропуста било.

        Одговарајући на питање о процени Друштва доктора медицине РС да је број заражених у популацији знатно већи од два одсто, Шеранић је рекао да то могу бити само процене рађене на територији других држава, али да и РС у наредном периоду, у сарадњи с Светском здравственом организацијом, планира да проведе популационо истраживање како би се утврдио тачан број заражених у широј популацији.

        У овом тренутку, како истакао, најважније је да се евидентирају пацијенти с тежом здравстевном сликом, како би им се пружила помоћ.

        Нагласио је да је могуће да дође до стицања колективног имунитета у популацији пре него буде доступна вакцина, која ће се, како је објаснио, прво искористити према најосетљивијим категоријама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари