Шеранић: Одустајање од карантина у ФБиХ епидемиолошки угрожава Српску

ОБАВЕЗА НОШЕЊА МАСКИ И РУКАВИЦА МОЖЕ У НЕКОЈ ФОРМИ ПОТРАЈАТИ ЈОШ ГОДИНУ И ПО ДО ДВЕ

* „Одлука о укидању карантина и отварању граница неће зависити само од Републике Српске, већ и од земаља из окружења, али и од Аустрије, Швајцарске, Словеније и Њемачке у којима грађани Републике Српске највише бораве на привременом раду

* „Грађани ће, све док не буде пронађена вакцина, морати навићи на нову нормалност у јавном животу која значи држање дистанце, ношење заштитне маске и рукавица“       

______________________________________________________________________

        МИНИСТАР здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић упозорио да одлука Федерације БиХ (ФБиХ) да се људи са границе, уместо у карантине, упућују у кућну изолацију, епидемиолошки угрожава Српску.

        Осврћући се на одлуку ФБиХ о укидању локалних карантина, Шеранић је оценио да је та мера требало да буде усаглашена с Републиком Српском.

        "Та одлука у ФБиХ епидемиолошки угрожава Републику Српску јер ће људи који долазе из иностранства улазити на граничне прелазе који су на територији ФБиХ и тамо ће добијати решења о кућној изолацији. То ће представљати проблем у смислу праћења тих лица у оквиру Републике Српске", изјавио је Шеранић за АТВ.

        Он је рекао и да одлука о укидању карантина и отварању граница неће зависити само од Републике Српске, већ и од земаља из окружења, али и од Аустрије, Швајцарске, Словеније и Њемачке у којима грађани Републике Српске највише бораве на привременом раду.

        Шеранић је оцијенио да ће се грађани, све док не буде пронађена вакцина, морати навићи на "нову нормалност" у јавном животу која значи држање дистанце, ношење заштитне маске и рукавица.

        "Морамо бити свесни да ће ова фаза и ово све сигурно трајати годину и по до двије године. Све док не будемо у прилици да користимо вакцину као метод активне заштите становништва у смислу самог имунитета, ми ћемо увек бити с вирусом корона", рекао је Шеранић.

        Нагласио је да Република Српска сада улази у другу у којој ће да научи да живи с вирусом, а онда ће уследити трећа фаза - живота с вирусом корона.

        "Сада улазимо у фазу ублажавања мера, која је сада других 45 минута које морамо да видимо како ћемо вешто да одиграмо да не бисмо случајно у 90. минути примили гол", рекао је Шеранић.

        Он је нагласио да се, уколико се у Републици Српској буду поштовале мере, неће догодити експоненцијални раст заражених.

        "Уколико буде одступања од те криве, мораћемо поново да се вратимо на рестриктивнији начин и другачији режим у смислу поступања унутар саме заједнице", појаснио је Шеранић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари