СНСД: Српска заједница у ФБиХ и даље дискриминисана – Влада РС да јој помогне са милиона КМ

ДОДИК: НЕЗАДОВОЉНИ СМО ИСКЉУЧЕНОШЋУ СРПСКОГ НАРОДА У ВЕЗИ СА ИЗБОРИМА У МОСТАРУ

* Милорад ДОДИК: „Сматрамо да није уважавана национална структура према попису из 1991. године. Смањен је проценат нашег учешћа као конститутивног народа“

* СНСД желим да са коалиционим партнерима освоји начелничку власт у најмање 80 одсто општина, као и одборничке већине, али и власт у најмање четири општине у ФБиХ

_________________________________________________________________________

        ИЗВРШНИ комитет СНСД-а закључио је данас да институције Републике Српске треба да обезбеде милион КМ за српску заједницу у Федерацији БиХ.

        Лидер СНСД-а Милорад Додик је рекао да је у ФБиХ на снази дискриминација српског народа јер их обилазе развојним пројектима чиме се покушава утицати на њихово ново расељавање.

        "Око милион КМ биће обезбеђено за ту подршку", рекао је Додик.

        СНСД је предложио Влади да већ идуће седмице из ресурса обезбеђених путем Међународног монетраног фонда распореди 30 милиона КМ свим општинама у Српској ради санирања последица кризе у вези са вирусом корона.

        Додик је додао да је на седници Извршног комитета СНСД разговарано о политичкој и безбједносној ситуацији у БиХ, као и мигрантима.

        Поводом споразума ХДЗ-а и СДА у вези са изборима у Мостару, Додик је рекао да је незадовољан искљученошћу српског народа у том погледу.

        "Сматрамо да није уважавана национална структура према попису из 1991. године. Смањен је проценат нашег учешћа као конститутивног народа. Дакле, ми ћемо се у вези с тим опредељивати када је реч о подршци најављеним изменама Изборног закона који треба да омогући мостарске изборе и о томе смо разговарали са нашим представницима у том граду", појаснио је он.

        Жеља је, додао је, да се обезбеди аутентично политичко представљање Срба у том смислу, а да то не буде камуфлажа у смеру учешћа Срба на листама политичких партија других конститутивних народа.

        "Желимо да са нашим коалиционим партнерима освојимо начелничку власт у најмање 80 одсто општина, као и одборничке већине, али и власт у најмање четири општине у ФБиХ", поручио је Додик.

        Лидер СНСД је поручио да неће бити никаквог избора министра безбедности (предлог СДА - Селмо Цикотић), док се не заврше сва именовања која су прошла процедуре.

        Он је констатовао да је политичка и институционална ситуација у Српској стабилна упркос све већим последицама губитака услед појаве вируса корона.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари