Српска добија прву бесцаринску зону - почела градња граничног прелаза уз мост „Братољуб“

РАДОВЕ ИЗВОДИ ФИРМА „ЕНИКОН – ГРАДЊА“, А БИЋЕ ЗАВРШЕНИ ЗА 350 ДАНА

* Вредност пројекта је 14,5 милиона марака, а гранични прелаз и царински терминал, који се граде на братуначкој страни, биће заједнички за БиХ  и Србију

* Начелник братуначке општине Недељко МЛАЂЕНОВИЋ: „Недавно смо посетили Пирот у Србији, где се налази најбоља бесцаринска зона у Европи. Прошле године имала је промет око милијарду евра. У плану братимљење са том општином, чије руководство жели да помогне Братунцу да реализује идеју бесцаринске зоне на свом подручју“

______________________________________________________________________

        НАКОН довожења механизације, уређења радилишта и припрема за почетак радова обављених у претходних десет дана, фирма "Еникон –градња" уведена је у посао и од данас тече рок од 350 дана да изградњу граничног прелаза код моста "Братољуб" на Дрини између Братунца у Републици Српској и Љубовије у Србији.

        Вредност пројекта је око 14,5 милиона марака. Гранични прелаз и царински терминал граде се на братуначкој страни, а биће заједнички за обе земље.

        Изградњу финансирају заједничке институције БиХ.

        "Ово је пројекат од историјског значаја за Братунац и суседне општине у Српској, као и Љубовију и суседне општине у Србији. Мост `Братољуб` биће једна од најважнијих комуникација јер се ради о међународном граничном прелазу прве категорије“, рекао је начелник братуначке општине Недељко Млађеновић.

        Он је са директором фирме "Еникон-градња", Мирославом Лазаревићем, озваничио почетак радова на изградњи граничног прелаза.

        Општина Братунац планира изградњу бесцаринске зоне, за коју је урађена пројектна документација и у поступку је куповина земљишта.

        "Надамо се да ће се то комплетирати и да ће допринети развоју не само Братунца, него целе регије. Инвеститори су заинтересовани за изградњу привредних објеката на подручју наше општине", рекао је Млађеновић.

        Он је истакао да ће бесцаринска зона у Братунцу бити прва те врсте у Републици Српској, док у Федерацији БиХ постоје четири.

        "Недавно смо посетили Пирот у Србији, где се налази најбоља бесцаринска зона у Европи. Прошле године имала је промет око милијарду евра", навео је Млађеновић и додао да је у плану братимљење са том општином, чије руководство жели да помогне Братунцу да реализује идеју бесцаринске зоне на свом подручју.

        Лазаревић је најавио да ће радови на изградњи граничног прелаза бити завршени до пролећа наредне године.

        "Читав комплекс се налази на површини 30.000 метара квадратних и имаће објекте за смештај царинских и полицијских служби БиХ и Србије, инспекцијске органе и све остале пропратне садржаје“, рекао је Лазаревић.

        Према његовим речима, тренутно се обављају земљани радови и насипање платоа, након чега ће почети грађевински радови.

        Изградња „Братољуба“ почела је у октобру 2015. а завршена у мају 2017. године.

        Мост је дуг 227 метара, а његову изградњу, која је коштала 13 милиона евра, финансирала је Србија.

        Република Српска је финансирала изградњу приступног пута до граничног прелаза са леве стране Дрине.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари