Српска о укидању ванредног стања одлучује у првој половини маја

ГЛАВНИ КООРДИНАЦИОНИ ТИМ РС: НАГЛО УКИДАЊЕ РЕСТРИКЦИЈА МОЖЕ ПРОДУЖИТИ ЕПИДЕМИЈУ

* Главни координациони тим позвао све грађане РС на додатну дисциплину и одговорност у наредним данима, те да се стриктно придржавају свих прописаних хигијенских мјера, које се односе на обавезно ношење маски и рукавица у јавном простору, одржавање физичке дистанце од два метра, те забрану окупљања у групама које чине више од три лица

____________________________________________________________________

        НАГЛО ублажавање или укидање појединих мера могло би допринијети погоршању епидемиолошке ситуације, али би у првој половини маја могло да се разматра укидање ванредног стања.

        Закључак је ово са данашњег састанка Главног координационог тима коме су присуствовали председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.

        На састанку је указано на повећани број заражених вирусом корона у Републици Српској, у протеклих неколико дана, те оцењено да би нагло ублажавање или укидање појединих мера могло допринети погоршању епидемиолошке ситуације.

        Главни координациони тим због тога је позива грађане на додатну дисциплину и одговорност у наредним данима, те да се стриктно придржавају свих прописаних хигијенских мјера, које се односе на обавезно ношење маски и рукавица у јавном простору, одржавање физичке дистанце од два метра, те забрану окупљања у групама које чине више од три лица.

        Такође, изражено је незадовољство ублажавањем мера у Федерацији БиХ, које се односе на укидање локалних карантина, јер, како наводе из Координационог тима, то није била координисана активност, чиме се повећава могућност погоршања епидемиолшке ситуације у Републици Српској.

        "Главни координациони тим наставиће континуирано да прати епидемиолошку ситуацију у Републици Спској, те очекује да би се у првој половини маја, уколико не дође до погоршања епидемиолошке ситуације, могло разматрати укидање ванредног стања на територији Републике Српске", наводи се у саопштењу.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари