Српска: За Васкрс у цркве, али са заштитним маскама и уз поштовање `социјалне дистанце`

 

“НАДАМ СЕ ДА ЋЕ ДО 10. МАЈАЕПИДЕМИЈА УМНОГОМЕ БИТИ ИЗА НАС И ДА ЋЕМО СЕ ВРАЋАТИ НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ“

* Радован ВИШКОВИЋ: „После разговора које ће са црквеним великодостојницима обавити председник - Српске на седници Републичког штаба за ванредне ситуације ћемо донети мере које ће важити за васкршње празнике"         

* "Молим за разумевање и апелујем да се грађани и за време васкршњих и првомајских празника и предстојећих слава максимално придржавају мера које се односе на социјални контакт и ношења заштитне опреме. Најважније је да у наредних 15 дана не покваримо добре резултате и ефекте које смо направили у протеклих месец или месец и по дана"

_____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске и командант Републичког штаба за ванредне ситуације Радован Вишковић рекао је да ће вероватно бити донесена одлука да забрана кретања становништва између локалних заједница у дане викенда буде проширена за време васкршњих празника како би вредила од петка у 12.00 часова до понедељка.

        „Знамо да ће и петак и понедељак бити нерадни и желимо да бар тај део кретања људи буде ограничен. У овом моменту не размишљамо о проширењу забране кретања од 20.00 до 5.00 часова. Апелујем да грађани, који имају потребу да оду до цркве, то учине поштујући мере које се односе на социјалне контакте и заштитне мере", истакао је Вишковић.

        Он је додао да је на седници Главног координационог тима договорено да председник Републике Српске Жељка Цвијановић обави разговор са црквеним великодостојницима у вези са обављањем обреда и литургијама за васкршње празнике.

        "Желимо да видимо на који начин је најбезбедније да проведемо васкршње празнике, а да никога додатно не угрозимо. После разговора које ће обавити Цвијановићева на седници Републичког штаба за ванредне ситуације ћемо донијети мере које ће важити за васкршње празнике", рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

        Премијер Српске је поручио грађанима да је процена да се, уколико буду задржани садашњи трендови епидемиолошке ситуације у Српској, може очекивати да око 10. маја Републички штаб за ванредне ситуације почне доносити одлуке које ће бити флексибилније у односу на садашње.

        "Молим за разумевање и апелујем да се грађани и за време васкршњих и првомајских празника и предстојећих слава максимално придржавају мера које се односе на социјални контакт и ношења заштитне опреме. Најважније је да у наредних 15 дана не покваримо добре резултате и ефекте које смо направили у протеклих месец или мјесец и по дана", поручио је Вишковић.

        Он је захвалио грађанима који су издржали досадашње мере, наводећи да зна да то није било лако.

        "Све што радимо је у интересу здравља наших грађана и надам се да ћемо до 10. маја бити у позицији да кажемо да је ова епидемија добрим делом иза нас и да ћемо се полако моћи враћати нормалном животу и обавезама", рекао је Вишковић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари