Стевандић: Уставни суд БиХ не престаје да ради на разбијању БиХ

ПРОГЛАСИО ДА ЈЕ НЕУСТАВАН ИЗРАЗ „ЗАЈЕДНИЧКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ“, А ДА ЈЕ УСТАВАН „ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ“

* Председник Народне скупштине РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Уставни суд БиХ би својим негирањем да су институције заједничке, те исте институције могао претворити у привремене. Заједничке институције БиХ се бирају на територији ентитета, а не на читавој територији БиХ, након чега се састављају

______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Српске Ненад Стевандић оценио је за РТРС да Уставни суд наставља убрзано да ради на разбијању БиХ.

       Одлучујући по захтеву Дениса Звиздића за оцену уставности члана 5 Закона о застави БиХ, Уставни суд прогласио је неуставним термин "заједничке институције". Према овој одлуци уставан је израз "институције БиХ".

       - Неспорно је да се институције на нивоу БиХ састављају од оних који се делегирају испред ентитета, односно Републике Српске и Федерације БиХ, због чега не могу бити јединствене институције. Уставни суд БиХ би својим негирањем да су институције заједничке, те исте институције могао претворити у привремене. Заједничке институције БиХ се бирају на територији ентитета, а не на читавој територији БиХ, након чега се састављају - поручио је Стевандић.

       Одлучујући о захтеву Дениса Звиздића за оцену уставности члана пет Закона о застави БиХ, Уставни суд БиХ је утврдио да овај члан у делу који гласи "заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама" није у складу са Уставом БиХ и укинуо га је.

       У овој одлуци Уставни суд је навео да је законодавац додавањем одреднице "заједничке" испред израза "институције" променио смисао члана Устава БиХ који прописује постојање искључиво "институција БиХ".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари