Тадић: Уставни суд БиХ у интересу мира и заштите Устава БиХ морају напустити стране судије

ОЦЕНИО: САОПШТЕЊЕ УСТАВНОГ СУДА О СТРАНИМ СУДИЈАМА ЈЕ ДРЗАК И БЕЗОБРАЗАН ЧИН

Огњен Тадић

* Зашто подмећу лажни превод члана ВИ/1 д Устава БиХ тврдећи да "за именовања која се буду вршила након што истекне период од пет година од првих именовања Парламентарна скупштина може законом предвидети другачији начин избора троје судија које бира председник Европског суда за људска права"?

* Сви знају да у Уставу не пише „другачији начин ИЗБОРА троје судија које бира председник Европског суда за људска права", него пише "другачији метод СЕЛЕКЦИЈЕ троје судија одабраних од председника Европског суда за људска права". Дакле, одабраних", у смислу привременог и већ искориштеног овлаштења које се законом може укинути и дати домаћим институцијама

_____________________________________________________________

          ПРАВНИК Огњен Тадић рекао је да је и због саопштења крњег Уставног суда БиХ у вези са улогом страних судија у том суду, а посебно због свих ранијих противуставних одлука, јасно да у интересу мира и заштите Устава БиХ тај суд више не сме да делује, те је потребно одмах заменити стране судије.

          Тадић је изјавио Срни да је одмах потребно и поступак пред Уставним судом БиХ дефинисати одговарајућим законом какви у овој земљи постоје за све судове и гарантују правну безбедност грађанима.

          Он је нагласио да саопштење крњег Уставног суда БиХ у вези са улогом страних судија у том суду представља дрзак и безобразан чин.

          - Зар заиста мисле да посланици, делегати и други актери не познају садржај Устава БиХ? Зашто подмећу лажни превод члана ВИ/1 д Устава БиХ тврдећи да "за именовања која се буду вршила након што истекне период од пет година од првих именовања Парламентарна скупштина може законом предвидети другачији начин ИЗБОРА троје судија које бира председник Европског суда за људска права" - навео је Тадић.

          Он је указао да сви знају да у Уставу не пише "другачији начин избора троје судија које бира председник Европског суда за људска права", него пише "другачији метод СЕЛЕКЦИЈЕ троје судија одабраних од председника Европског суда за људска права".

          - Дакле, не "које бира", у смислу трајног овлаштења, него већ "одабраних", у смислу привременог и већ искориштеног овлаштења које се законом може укинути и дати домаћим институцијама - истакао је Тадић.

          Крњи Уставни суд БиХ саопштио је да "рок за 'одлазак' међународних судија из тог суда не може бити одређен унапред, већ то може да се догоди када престане потреба за њиховим присуством у суду, односно када домаће судије са својих пет гласова буду саме могле одлучивати о питањима апстрактне оцене уставности".

           Крњи суд је у саопштењу навео и да "одлазак међународних судија није један од услова за почетак преговора БиХ с ЕУ".

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари