Вишковић: Епидемију од првог дана држимо под контролом, буџет Српске све исплаћује

„НИСМО ИМАЛИ ЕКСПОНЕНЦИЈАЛНО ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ, ЗДРАВСТВО НИЈЕ ОПТЕРЕЋЕНО“

* Председник Владе РС навео да се због последица које узрокује епидемија очекује губитак буџета од 200 до 220 милиона КМ на годишњем нивоу

* „Не очекујемо – нагласио је - да ће ово трајати до краја године. У препакивању буџета губитак ћемо скоро санирати. Говорим само о буџету, али имамо и реални сектор којем треба помоћи иако није буџетска ставка. Српска ће се задуживати да би помогла реалном сектору и одржала јавну потрошњу и ликвидност

_______________________________________________________________________

        ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је због увођења правовремених и озбиљних мера ситуација у вези са ширењем корона вируса у Српској под контролом од првог дана.

        Вишковић је оценио да о оправданости мера надлежних институција говоре чињенице да Српска није имала експоненцијални раст епидемије као у већини земаља, те да нису оптерећени капацитети здравства.

        Премијер Српске је изразио захвалност грађанима што поштујући мере надлежних много чине на сузбијању ширења вируса.

        "Они који из удобних фотеља критикују и омаловажавају мјере, нека критикују, али надам се да грађани разумеју све што радимо да превазиђемо ову ситуацију. Све што радимо је јавно и ништа не кријемо", поручио је Вишковић и додао да већ стижу оцене из европских земаља да Српска постаје узор осталима у сузбијању вируса.

        Вишковић је подсјетио да је здравственом сектору Српске за набавку опреме од почетка епидемије дозначено више од 50 милиона КМ.

        "Ми смо једини у ширем региону купили мобилну болницу са 500 лежајева и комплетном опремом. Део тог контингента је дошао, а наредних дана очекујемо пристизање остатка", каже Вишковић.

        Он је за телевизију К3 рекао да ће та болница из предострожности бити постављена близу Центра за обуку МУП-а у Залужанима код Бањалуке.

        "Моћи ће да је виде грађани. Поставићемо је чисто да се уверимо да је дошло све што смо наручили и да се наши људи обуче у монтажи и демонтажи. У овом моменту тај објекат нам није потребан и најсрећнији ћу бити да ниједан наш пацијент тамо не заврши", рекао је Вишковић.

        Он је додао да ће тај објекат Српској послужити и ако се у будућности десе непогоде у било којем њеном делу.

        Премијер Српске је нагласио да је буџет стабилан и ликвидан, те да се уредно извршавају све обавезе, наводећи да су дан пре рока пустили новац за пензије.

        "Врло брзо ћемо урадити очекивани ребаланс буџета. Редуковаћемо све трошкове који се на неки начин могу редуковати, а да систем функционише и не буде угрожен", појаснио је Вишковић.

        Он је навео да због последица које узрокује појава вируса на приходовној страни буџета очекују губитак од 200 до 220 милиона КМ на годишњем нивоу.

        "Не очекујемо да ће ово трајати до краја године, барем такве су процене. У препакивању буџета тај губитак ћемо скоро санирати. Ту говорим само о буџету, али имамо и реални сектор којем треба помоћи иако није буџетска ставка", рекао је Вишковић.

        Он је рекао да ће се Српска задуживати да би помогла реалном сектору и одржала јавну потрошњу и ликвидност.

        Вишковић је подсетио да ће помоћи делатностима које су због мера надлежних морале да обуставе рад у једном периоду марта и уплатити порезе и доприносе на плате запослених за шта је потребно између 16 милиона и 17 милиона КМ.

        „Поменутим делатностима ћемо у априлу помоћи исплатом минималних плата за раднике од 520 КМ, пореза и доприноса. Ту ћемо додати и део реалног сектора који је престао да обавља своју делатност јер није могао набавити сировину или су њихови партнери престали да раде. Покушаћемо избећи било какве спекулације и учинићемо све да помогнемо онима који то заслужују", истакао је Вишковић.

        Он је рекао да је Влада, с циљем избегавања спекулација, донијела одлуку да ограничи цене горива у малопродаји с обзиром да се оне и више од пола марке по литру разликују у западном и источном делу Српске.

        "То је недопустиво у овом времену", рекао је Вишковић.

        Премијер Српске је рекао да је рано говорити о мерама за мај, али да ће у том месецу бити формиран фонд за помоћ привреди након кризе како би била ликвидна.

        Изразио је наду да ће у Фонду солидарности бити што више средстава за помоћ реалном сектору, подсетивши да су чланови Владе први донели одлуку да се одрекну половине својих примања за март и позвали остале субјекте из јавног сектора да се на добровољној бази прикључе.

        Вишковић је посебно захвалио на помоћи која Српској стиже из Србије, Русије, Кине и других земаља и од организација.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари