Вишковић: Предузете мере дају су резултате – привреди кредити са каматом испод 3 одсто

ДО 30. АПРИЛА СУ САМО 2.403 РАДНИКА ОСТАЛА БЕЗ ПОСЛА, ОД ЊИХ – 1.100 ЈЕ РАДИЛО НА ОДРЕЂЕНО

* Закључно са крајем априла, за више од 10.000 субјеката и за скоро 40.000 радника у Републици Српској, уплатили смо порезе и доприносе за март - како смо и обећали

* За април бити обухваћено око 70.000 радника и за то је у Фонду солидарности планирано око 55 млиона КМ

* Заједно са Европском банком за обнову и развој и Гарантним фондом Републике Српске биће обезбеђено 50 милиона КМ који ће служити као гаранција за кредите које ће пословни субјекти моћи дизати преко комерцијалних банака. Гарантни фонд ће издавати гаранције нашим привредним субјектима. Ту су укључени занатлије, предузетници, мала и средња предузећа и моћи ће да подигну кредите од 5.000 КМ па до 500.000 КМ

_____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да су мјере које је Влада предузела у време епидемије вируса корона дале резултате, те да је сигурно да није било тих мера да би број незапослених у овом тренутку или број људи који су добили отказе био знатно већи него што јесте.

        "Уколико погледамо окружење и много јаче економије, можемо рећи да је Република Српска у овом моменту учинила много више него остали. Морам да подсетим да смо закључно са крајем априла за више од 10.000 субјеката и за скоро 40.000 радника у Републици Српској, уплатили порезе и доприносе за март како смо и обећали", нагласио је Вишковић.

        Што се тиче одлука и помоћи за април, рекао је премијер Српске, Влада је планирала исплатити и најнижу плату од 520 КМ, као и порезе и доприносе.

        "Та одлука је проширена у односу на март, јер су у марту били обухваћени само они привредни субјекти којима је одлуком Штаба онемогућено да раде. За април ћемо обухватити и онај дио привредних субјеката који су индиректно погођени вирусом корона, као на пример да неко није могао да набави сировину, да испоручи производ, некоме је купац отказао наруџбу и слично", навео је Вишковић.

        Председник Владе је најавио да ће за април бити обухваћено око 70.000 радника и за то је у Фонду солидарности планирано око 55 милиона КМ.

        "У четвртак сам имао састанак са представницима Занатско-предузетичке коморе јер се појавила бојазан и људи су поставили питање шта ће бити са онима који нису почели да раде. Нашим планом смо рекли да ће одређени привредни субјекти почети радити 11. маја а неки 18. маја. Сви ти који не буду радили у мају имаће исту меру, као што су имали и у априлу и марту", нагласио је Вишковић.

        Он је рекао да су мере које је Влада предузела дале резултате јер је на дан, 30. априла било 2.403 радника који су остали без посла а од тога је њих 1.100 било на одређено време.

        "Али да не би било тако све црно у истом том периоду имамо 867 новозапослених радника", рекао је Вишковић за портал "Бањалука.нет", захваливши пословној заједници и предузетницима што нису отпуштали раднике.

        Он је додао да у Инвестиционо-развојној банци има кредитна линија преко које ће се помагати предузећима од јавног интереса у локалним заједницама.

        "Заједно са Европском банком за обнову и развој и Гарантног фонда Републике Српске биће обезбеђено 50 милиона КМ који ће служити као гаранција за кредите које ће пословни субјекти моћи дизати преко комерцијалних банака. Гарантни фонд ће издавати гаранције нашим привредним субјектима. Ту су укључени занатлије, предузетници, мала и средња предузећа и моћи ће да подигну кредите од 5.000 КМ па до 500.000 КМ", нагласио је Вишковић.

        Он је рекао да ће на састанку са пословним банкама Влада тражити да ти кредити буду повољнији него остали комерцијални кредити и са грејс периодом те да каматна стопа са гаранцијом Гарантног фонда буде испод три одсто.

        "На такав начин покушаћемо омогућити пословним субјектима да дођу до обртних средстава, да након престанка епидемије корона вируса могу покренути свој бизнис. Неко ће од тих средстава моћи да набави сировину, да обезбеди прву плату или да набави нову машину", појаснио је Вишковић додавши да ће се на томе радити већ од овог месеца.

        Према његовим ријечима, појединим занатско-привредним субјектима већ је дозвољен рад и они ће већ послије Ђурђевдана моћи да се обраћају за гаранције и за ту врсту помоћи.

        Најавио је да ће Влада Републике Српске у наредних десетак дана завршити ребаланс буџета, где ће морати да буду кориговани планови који су били предвиђени за децембар 2020. године, а у складу са ситуацијом у вези са епидемијом вируса корона.

        "Морамо се почети навикавати да живимо са овим вирусом и као што стручњаци кажу овај вирус је ту међу нама. Он ће живјети са нама и ми морамо наш начин живота прилагодити новим околностима што се тиче привреде, нашег приватног живота али и јавних институција. Стручњаци тврде да се нећемо брзо ријешити ни рукавица ни маски и заштитне опреме", рекао је Вишковић.

        Он је нагласио да Република Српска тренутно има довољно заштитне опреме за медицински сектор. "За наредних два месеца смо спремни по питању опреме и свих ресурса које имамо и можемо спремно да се боримо са овим вирусом. И даље морамо првенствено заштити здравље наших људи а након тога на ред долазе све остале активности", закључио је предсједник Владе Републике Српске.   

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари