Вишковић: У свакој земљи са епидемијом, централна банка помаже – само не у БиХ

„ВЛАДА РС НЕЋЕ НИШТА РАДИТИ БЕЗ СОЦИЈАЛНИХ ПАРТНЕРА И ОНИХ КОЈИ ЖЕЛЕ ДА ПОМОГНУ СРПСКОЈ“

* Радован ВИШКОВИЋ: За 40.000 радника, запослених у делатностима које су директно погођене забранама рада уплатићемо порезе и доприносе за март, процењене вредности између 16,5 и 18 милиона КМ

* „За скоро 70.000 радника, који су престали обављати делатност због одлука Владе РС, за април ћемо ићи на исплату минималне плате, пореза и доприноса, вредности 55 милиона КМ. Имамо намеру да обезбедимо и значајна средства за мај - за помоћ привреди када ово све прође“

________________________________________________________________________

        ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је задовољан како се Српска носила са вирусом корона у протеклих 20 дана.

        Он је, гостујући на РТРС-у, рекао да је помоћ у овој ванредној ситуацији дошла од Србије у виду медицинске опреме, али и од УНДП-а са 3.000 тестова на вирус корона.

        „Захваљујем се и привредним субјектима који су уплатили средства у Фонд солидарности. За 40.000 радника, запослених у делатностима које су директно погођене забранама рада уплатићемо порезе и доприносе за март, процењене вредности између 16,5 и 18 милиона КМ", рекао је Вишковић.

        Што се тиче априла, Вишковић је рекао да ће за скоро 70.000 радника, који су престали обављати делатност због одлука Владе РС, ићи на исплату минималне плате, пореза и доприноса, вредности 55 милиона КМ.

        "Имамо намјеру да обезбедимо и значајна средства за мај за помоћ привреди када ово све прође. Ми у Републици Српској ћемо у сваком случају кроз Фонд солидарности обезбедити средства да у мају можемо помоћи привреди", додао је Вишковић.

        Како каже, Влада ће активно, заједно са пословном и академском заједницом, тражити најбоља могућа решења за привреду.

        "Влада неће ништа радити без социјалних партнера и свих добрих људи који желе да помогну Српској", истакао је председник Владе Републике Српске.

        Рекао је да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде креира низ нових мера за помоћ пољопривредној производњи.

        Каже да нема дуговања у исплати подстицаја за пољопривреду те да буџет настоји да измири све своје обавезе.

        „Учинићемо све у складу са својим могућностима да помогнемо онима којима је помоћ у овој ситуацији потребна. Активно ће се радити на одрживим решењима за помоћ реалном сектору", рекао је Вишковић.

        Коментаришући ситуацију са Централном банком БиХ, Вишковић је рекао да би било нормално да се Централна банка укључи у решавање проблема у привреди у тренутној ситуацији.

        "Нема земље на свету која је погођена корона вирусом у којој се није укључила Централна банка", приметио је премијер РС.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари