Вишковић: Ванредно стање у Српској могло би да буде укинуто до краја маја

НАЈАВИО МОГУЋНОСТ ДА НЕКЕ МЕРЕ БУДУ `РЕЛАКСИРАНЕ` ВЕЋ ПОСЛЕ ВАСКРСА

* „Ако би ситуација и после васкршњих празника остала на овом нивоу, као што процењујемо и струка и ми у Влади, онда можемо очекивати да око 10. маја почнемо релаксирати наше мере“

* „Пошто и за првомајске празнике имамо три везана нерадна дана, вероватно ћемо и у том периоду проширити меру ограничења кретања. Не смемо покварити оно што смо радили месец и по дана“

* „Процене су да ћемо у буџету направити уштеде од око 200 милиона КМ, а ако обуздамо вирус корона до краја маја - губици које ће претрпети буџет износиће између 200 и 220 милиона КМ... Циљ Владе је да буде сачувано свако радно место у Српској“

________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да би ванредно стање у Српској могло да буде укинуто до краја маја ако епидемиолошка ситуација остане на садашњем нивоу.

        Вишковић је оценио да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској последњих 10 до 15 дана добра, јер нема експоненцијалног раста броја заражених, већ је присутно линеарно кретање, што је одраз мера које су предузете у протеклих месец и по дана.

        "Ако би ситуација и после васкршњих празника остала на овом нивоу, као што процењујемо и струка и ми у Влади, онда можемо очекивати да око 10. маја почнемо релаксирати наше мере. Неке ћемо вероватно релаксирати и послије васкршњих празника јер све наше мере важе до 27. априла", навео је Вишковић.

        Говорећи о проширењу ограничења кретања за време васкршњих празника, Вишковић је нагласио да су разговарали са људима из струке и црквеним великодостојницима.

        "Имамо везана четири нерадна дана, а да не би дошло до ширења вируса корона, струка нам је сугерисала да проширимо ограничење кретања. Пошто и за првомајске празнике имамо три везана нерадна дана вероватно ћемо и у том периоду проширити меру ограничења кретања. Не смемо покварити оно што смо радили месец и по дана", рекао је Вишковић за Алтернативну телевизију.

        Говорећи о улагањима у здравство од почетка епидемије, Вишковић је навео да ће тај износ већ сутра достићи скоро 70 милиона КМ.

        "На сутрашњој сједници Владе донећемо одлуку да Фонду здравственог осигурања дозначимо још 18 милиона КМ за набавку лекова и опреме. Захваљујем здравственим радницима на пожртвованом раду и односу. Наша одлука да им дамо стимулацију од 1.000 КМ показује да ценимо њихов труд и рад. Све наше мере су дале резултате, здравствени сектор уредно опслужује пацијенте и немамо закрчења", рекао је Вишковић.

        Према његовим речима, упркос великим трошковима и смањењу прихода, републички буџет је ликвидан и све обавезе сервисира редовно.

        "Исплатили смо пензије, подстицаје за пољопривреду, борачки додатак, па чак и трошкове превоза ученика за март, иако превозници нису возили 20 дана у том месецу. Немамо скоро ниједну обавезу у буџету, а да није измирена", истакао је Вишковић.

        Премијер Српске је поручио да владе морају да буду покретач развоја и да се не сме дозволити да падну јавна потрошња и ликвидност.

        "Једини начин за опоравак реалног сектора је путем мера влада. Ми за помоћ привреди треба да обезбедимо најмање 500 милиона КМ да би се она вратила бар на место гдје је била пре вируса корона. Пад БДП-а је евидентан, али то није последица нерада Владе него глобални проблем", навео је Вишковић.

        Он је најавио ребаланс буџета путем којег ће све ставке које се тичу репрезентације, горива, употребе службених возила, стручног усавршавања, набавке хеликоптера и возила и сличне бити стављене на чекање.

        "Процене су да ћемо у буџету направити уштеде од око 200 милиона КМ, а ако обуздамо вирус корона до краја маја губици које ће претрпети буџет износиће између 200 и 220 милиона КМ", појаснио је Вишковић.

        Према његовим речима, Влада се већ припрема за то како ће се деловати од момента престанка епидемије, односно како да што брже помогне реалном сектору.

        "Формирамо фондове и обезбеђујемо додатни новац за њих како бисмо могли интервенисати у реалном сектору и локалним заједницама. Српска ће из аранжмана са Међународним монетарним фондом добити више од 200 милиона КМ, а реализујемо и емисију обвезница и само јуче смо на тај начин обезбедили око 150 милиона КМ", рекао је Вишковић.

        Циљ Владе, поручио је он, јесте да буде сачувано свако радно место у Српској.

        "Пословна заједница је разумела мјере Владе и послушала апел институција Српске да не отпуштају раднике. До данас није било значајног прилива у Завод за запошљавање. Без посла је остало око 1.000 радника, од којих је њих 517 имало уговор на одређено време", нагласио је Вишковић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари