Чанковић: Запад би да „Ахтисари плус, плус“ наметне до америчких избора, Србији се никуд не жури

АЉБИН КУРТИ СЕ ПОЛИТИЧКИ ОКЛИЗНУО НА СЛИЧАН НАЧИН КАО ХАРИС СИЛАЈЏИЋ 2006.

А Ричард Гренел се и први и последњи смешкао

* Курти је желио више него што је Трампов Вашингтон био спреман да подржи. Силајџић је прецјенио своје могућности поводом такође америчког пројекта уставних промјена у БиХ из 2006. „Априлски пакет“. Није га подржао иако је значајно јачао БиХ а слабио ентитете. Није зато што је ентитетско гласање било пренесено и у „Априлски пакет“, а Силајџић је желио укидање Српске, односно, желио је 100% БиХ

* Планом „Ахтисари плус, плус“ бавиће се одсад, по свему судећи, Хашим Тачи. И њему и онима са Запада се жури са тим планом. Међутим, и то је разлог да Србија и српски народ чекају боље вријеме и повољнију подјелу карата

__________________________________________________________________________

        ИЗГЛЕДА да се Аљбин Курти, смијењени премијер тзв. Косова, оклизнуо на америчком пројекту „Ахтисари плус, плус“ слично као што је Харис Силајџић (бивши бошњачки члан Предсједништва БиХ) на такође америчком пројекту уставних промјена у БиХ из 2006. године названом „Априлски пакет“?

        Те 2006. године Америци се журило да направи са политичарима из Федерације БиХ и Републике Српске легални искорак из Анекса IV Дејтонског споразума у правцу унитарне БиХ без политичких ентитета и да издејствују договор око уставних промјена БиХ. 

        Приликом гласања у Парламентарној скупштини БиХ, Харис Силајџић и његова

Странка за БиХ срушили су „Априлски пакет“ иако је он значајно јачао БиХ а слабио ентитете.

        Разлог је било то што је ентитетско гласање било пренесено и у „Априлски пакет“, а Силајџић је желио укидање Српске, односно, желио је 100% БиХ. 

        Послије тог неуспјеха, Америка је скоро 15 година оставила БиХ, која је за то вријеме покушавала да постане држава.

Прерачунао се - Харис Силајџић

        Озбиљно се укључила 2019. у процес формирања Савјета министара БиХ и постизања договора у вези документа „Програм реформи БиХ“.

        Данас би било тешко усагласити и мањи дио уставних промјена које су се нашле у „Априлском пакету“. Међутим, Харис Силајџић је ишао на све или ништа.

        Дојучерашњи премијер тзв. Косова Аљбин Курти, желио је такође све - читаво Косово и Метохију, чланство у УН и признање Србије. А изгубио је, у америчкој режији, и премијерску фотељу. 

        И сада се Америци жури, а да ли ће амерички план за Косово проћи као „Априлски пакет“ за БиХ остаје да се види. 

        Као што сам и у пријашњим текстовима указивао, Запад Београду највјероватније нуди своје рјешење за Косово у виду „Ахтисари плус, плус“ које треба да буде објављено одмах почетком љета.

        У том плану биће ријечи о размјени територија, о посебном статусу имовине Српске православне цркве… Сјевер Косова биће понуђен Србији за три општине (Медвеђу, Прешево и Бујановац) чије би границе претрпјеле одређене корекције.

        По том плану, Србија се не би противила уласку такозване државе Косово у међународне организације па и у УН.

        За Запад би било оптимално да Србији наметне по њу и српски народ штетно рјешење за Косово* до почетка јесени ове године. Прије америчких предсједничких избора и могућег Трамповог другог мандата у Бијелој кући.

Данас по њему не плаче чак ни бошњачка политичка сцена

         Српски интерес је да се на то не догоди.

        Послије америчких избора ће се, полако али сигурно, мијењати околности и стварати ситуација да српски народ сачува најврједнију своју земљу.

        Земљу која нема цијену у духовном и историјском смислу.      

        Курти и Силајџић су примјер оних који су постали губитници и својом кривицом. Између осталог и зато што нису схватили да и у политици важи правило из оне изреке: ко хоће веће - изгуби и оно из вреће...

        Нимало узгред, планом „Ахтисари плус, плус“ бавиће се, по свему судећи, Хашим Тачи. И њему и онима са Запада се жури са тим планом. Међутим, и то је разлог да Србија и српски народ чекају боље вријеме и повољнију подјелу карата.      

        (Дане Чанковић, предсједник бањалучког СНП Избор је наш)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари