Јоаникије: Са нама на литијама иду анђели, Свети Василије и Свети Петар Цетињски, али је борба тек почела

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ И ЕПИСКОП БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКИ ДОБИТНИЦИ „ПОВЕЉЕ ПРОСВЈЕТЕ“

* Добили их за допринос у очувању српског идентитета и саборности српског народа, али митрополит није могао да присуствује додели, па је епископ Јоаникије награду примио и у његово име

* Председник београдског одбора „Просвјете“ Милимир МУЧИБАБИЋ: Одбрана националних интереса тренутно прелама преко судбине СПЦ у Црној Гори. Тамо је на делу расрбљавање сопственог народа. Политичка елита у Србији и Српској не сме затварати очи над овом чињеницом. Очито је да је циљ разних глобалних и регионалних центара моћи да српство у исконском смислу нестане и буде сведено на кумановску Србију“

* Владика ЈОАНИКИЈЕ: Видели сте 80-годишњег старца који је од манастира Дубочице прешао босоног по овој зими 20 километара до Пљеваља. У нашим литијама се иде као на ходочашће. Ово и јесу ходочашћа. Међутим, борба траје и неизвесна је

_______________________________________________________________________

        МИТРОПОЛИТУ Амфилохију и владики Јоаникију уручена је данас награда „Повеља ’Просвјете“, која се уручује за допринос у очувању српског идентитета и саборности српског народа.

        Mитрополит није могао да присуствује додели, па је епископ Јоаникије награду примио и у његово име.

        Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је, обраћајући се присутнима на церемонији уручења награде, изразио наду да ће борба против зла, неправде и издаје уродити плодом.

        „Подршка целог српског народа, а можемо рећи и целог православног и културног, охрабрује нас да истрајемо. Зато ће нам ваша подршка требати и убудуће. Борба је тек почела!“, поручио је Јоaникије

        Владика је навео да су се литије, које се четвртком и недељом одржавају у Црној Гори, али и у региону, од једног спонтаног покрета народа претвориле у велике свенародне свечаности.

        „Добили смо утеху од Бога и охрабрење. Осећамо да заједно са нашим народом на литијама иду анђели, као и свети Василије и Свети Петар Цетињски и да нас прати благослов. Видели сте 80-годишњег старца који је од манастира Дубочице прешао босоног по овој зими 20 километара до Пљеваља. У нашим литијама се иде као на ходочашће. Ово и јесу ходочашћа“, рекао је владика.

        Међутим, додао је он, још нема прилике за тријумф јер борба траје и неизвесна је.

        Он је поновио да је црногорска власт донела закон који је заправо удар на цркву, веру и православље.

        „Друге вере у Црној Гори су регулисале своје вере путем уговора и тим уговорима су им обезбеђена сва права. А овај закон је намењен само за СПЦ с циљем да се на државу прекњиже све наше старе светиње, да се угрози православље и да се црква и народ понизе“, објаснио је он.
 

        Говорећи о награди, рекао је да је доживљава као велику подршку њему лично, али и подршку свештенству и распетом народу и распетој цркви у Црној Гори.

        „Преносим вам благослов Свете Горе и поздраве митрополита Амфилохија“, поручио је он.

        Церемонија доделе награда отворена је светосавском химном „Ускликнимо с љубављу“, након чега се окупљенима обратио председник београдског одбора „Просвјете“ Милимир Мучибабић.

        Он је рекао да се одбрана националних интереса тренутно прелама преко судбине СПЦ у Црној Гори.

        „Тамо је на делу расрбљавање сопственог народа. Политичка елита у Србији и Српској не сме затварати очи над овом чињеницом. Очито је да је циљ разних глобалних и регионалних центара моћи да српство у исконском смислу нестане и буде сведено на кумановску Србију“, рекао је Мучибабић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари