Коронавирус је најтеже погодио најјаче земље и све у свету изједначио у - немоћи

Србија у свету

УКИНУТО ЈЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ, АЛИ СА ЊИМЕ НИЈЕ УКИНУТ И САМ КОРОНА ВИРУС

* Не знају се корени овог вирусног зла, од када су – од пре Нове ере, Средњег века и других претпрошлих и  прошлих времена, можда и раније од постанка људског рода?! Је ли то зло било затрпано неким вулканским наслагама земље или вишеструким слојевима леда у дубини  Северног или неког непознатог пола, по којима поодавно човек чепрка?

* Најтеже је што се не зна, ни састав, ни природа короне, када је и како створена, зашто је  баш сада активирана, самостално или  је подстакао неки  природни, можда и вештачки процес, а најгоре је што још није пронађен лек, па је људска судбина -  неизвесна!

______________________________________________________________________

        Пише: Раде БРАЈОВИЋ

        УКИНУТО је ванредни стање, укинут и полијски час,  друга врененска и слична ограничења. Могли смо у укинуте да наведемо и узрок сега, корона вирус, али нас не би – послушао.

        Још живи и људима одузима животе!

            Узроци овога што се дешава на Земљи и око ње,  људима су потпуно непознати – чак и сада кад истиче  завршна фаза разорног угрожавања људи, њиховог рода и вишевеквног дела.

        Не знају се корени овог вирусног зла, од када су – од пре Нове ере, Средњег века и других претпрошлих и  прошлих времена, можда и раније од постанка људског рода!

          Је ли то зло било затрпано неким вулканским наслагама земље или вишеструким слојевима леда у дубини  Северног или неког непознатог пола, по којима поодавно човек чепрка.

        Шта је све ишчепркао, не зна се, али као да се, ових дана, види - на људима и њиховој немоћи! 

           И, шта да се ради – ово што се сада ради, и све  тако, док се не “уђе у тајну”, створи прави лек и савлада овај ужас, тамо где највише боли…  

        Овако више не може, чак и у оним људским особинама које познаје, није у стању нешто да промени – ево, неке, од њих:

        - обичан човек, и онај у позним годинама, мање-више здрав, месецима не може да мрдне из куће;

        - и кад човеку дозволе излаз, сведен је на пола сата, таман да стигне до “шеталишта”, а кад повећају на сат, то је само двапут недељно, али довољно да га “ћапи” вирус;

        - и пошто изађе човек  “у народ”, нема више поздрава и загрљаја, ни за највећи, васкршњи празник, јер међу људима око четири метра одстојања,  кад би да попричаш, не разумеш се испод маске;

        - да се неко, макар, сетио да се у Индији, древној земљи од милијарду и триста милиона људи свих раса, боја, језика, култура, религија, и свега и свачега, сви поздрављају се склопљеним дланивима, уз благи  наклон, али без додира рукама;

        - а кад се одвикнеш слободе, да би се лечио, мораш изолацију лако да поднесеш…

        Ови набројани примери, а има их још много, односе се само на најбезазленија ограничења уобичајених, свакодневних и сталних људских навика. Корона вирус је, међутим, окренуо и развукао њихов смисао, а пошто се без њих не може, одрицање је равно брисању свељудских навика, што је, иако физички не боли, најчешће много теже од лечења неке тешке болести.

        Најтеже је, међутим, што су болести које изазива корона, уосталом као и све друго потпуно невидљивих узрока – виде се само најтеже последице - најмасовнијег умирања!

        Корона вирус убија и болесне  и здраве, најстаије и младе, богате и сиромашне, велике и мале државе, све које директно погоди… Горе прођу они који су богати, моћни, уз то препотентни, јер мисле да им никакво,  чак и невиђено чудо – ништа не може, али је прођу они сиротани који се провуку, јер хоће и знају да се сакрију…

        Глобална слика света упрошћена је до најизразитије једноставности – с једне стране невидљива сила која све руши са човеком на челу, а с друге људски род, изједначен у немоћи, покушава да  избегне конфронтацију, која је незамислива.

        Нису сударени људи и државе између себе, као у светским и  дтругим ратовима, већ разуларена, а  невидљива и најмоћнија природа са људима који, и кад би хтели, не могу да буду ни приближно  равноправан противник, иако оно што раде зову – борбом. И, јесте борба по цену живота, да би се спасио – живот!

           У свему је најгоре што се противник не види – па како се борити с невидљивим, на Земљи? Лакше је у космосу, зато се мисли да се овај невидљиви чудотворац дуго скривао негде на Земљи, или дубоко у њој…

        Наравно – и скривен, био је невидљив, слично као у неким индијским философским митовима, најчешће маскиран светом водом река, језера, делова мора, али и неприступачним масивима планина… Индијци, хиндуисти, додирују неку од тих светих тајни…

       Ако је нека оваква или слична опсервација одржива, можда ће се једнога дана наслутути, макар – куда води невидљиви правац препознавања света корона вируса. Засад видимо само оно што је корона вирус показао. 

        Видели смо, тако, редослед корона вирусаа, по коме најјаче ударе упућује у најјаче земље – најмоћнија сила света, САД, највише је и страдала, као да је, против ње, примењен неки социјални критеријум  да се буде равноправан!

        У Америци је заразом короне захваћено више од 1,2 милиона грађана а од “убода” короне је преинуло више од 73.ооо америчких људи.

        После Америке опет велике силе, европске – Британија, Шпаија, Италија, Француска…

        Ако је овај редослед израз неке корона-логике, одмах асоцијација вуче ка почецима, као да се она води тамо негде – не зна се где…

        Америка је одмах политички проговорила – како  одговара велесили. Њен председник, Трамп је, иако без иједног и најмањег аргумента, напао Кину да је   створила корона вирус и пустила га у свет, чиме је изазвала веће штете од јапанског бомбардовања Перл Харбура 1941. и терорстичког удара на Њујорк и Вашингтон 2001.

        Не само Кина, већ је и један америки научник  оспорио Трампову интригу, чиме је показао да је и његова политика, у овом случају , као корона – невидљива.    

         Нису само амерички силници демонстрирли корона-политику, већ су се и њихови послушници, Шиптари, упустили прво, у крађе возила и пољопривредних машина Србима, а потом испљували политичке корона вирусе на Београд – не би ли озваничили отмицу Косова и Метохије.

           Србија је навикла на вирусе и трајне отрове. У садашњој кризи успела је да се ефикасно супротстави  корони, и добила општа признања, посебно за финансијско учешће у стварању заједничког тима који ће научно трагати за ефикасним леком – вакцином.

        Можда ће се опет потврдити мудрост –највише се трују они који трују друге…

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари