Милачић у Палама: Ово је Ђукановићева последња борба, може бити опасно али у народу нема страха

ТРИБИНА „НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ“ У ОРГАНИЗАЦИЈИ СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

* Марко МИЛАЧИЋ, председник Праве Црне Горе: Стање у Црној Гори је величанствено, лепше него икада и све што се дешава једна је историјска и библијска ствар. Догађа се Божије чудо, али морамо имати дозу пажње јер је ситуација опасна. Наспрам нас је режим који се суочава са најтежом ситуацијом у својој тридесетогодишњој владавини

* Дарко Ђого, професор Богословије у Фочи: Ова борба је неправедна, наметнута и, нажалост, биће дуга, а најбоље ју је дефинисао владика Јоаникије када је рекао да ово зло неће одједном нестати јер се, нажалост, дуго спремало, али и ми смо се вековима спремали

____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК странке Права Црна Гора Марко Милачић оценио је у Палама да Мило Ђукановић сада схвата да је ово његова последња политичка борба јер се суочио са народом на литијама и молебанима који не осећа страх.

        - Браћи у Црној Гори много значи подршка која свакодневно види широм Републике Српске јер је то борба истог народа за једну исту цркву. Сви скупови надахњују, мотивишу. Када видимо да се окупља велики број становника широм Српске знамо да нисмо сами - рекао је Милачић, који је говорио на трибини под називом "Не дамо светиње".

        Он је позвао браћу из Републике Српске да се никако не заустављају на томе, додајући да долазе времена која ће бити изазовна, а подршка све важнија.

        Милачић је нагласио да је стање у Црној Гори величанствено, лепше него икада и све што се дешава једна је историјска и библијска ствар.

        - Не могу да схватим да постоји друштвено-политички процес који може да промијени једну земљу за тако кратко вријеме као што се дешава за ова три мјесеца. Догађа се Божије чудо гдје имамо доста протеста, литија, а с друге стране морамо имати дозу пажње јер је ситуација опасна. Наспрам нас је режим који се суочава са најтежом ситуацијом у својој тридесетогодишњој владавини - додао је Милачић.

        Он је навео да је Влада Црне Горе почела попис имовине која припада Митрополији црногорско-приморској.

        - То нас не брине јер су је тако пописивали и Османско царство, Аустроугари и други окупатори, па опет нису ништа постигли - додао је Милачић.

        Протојереј ставрофор Дарко Ђого, професор Богословије у Фочи, рекао је да је апсурд да неко покушава да приватизује храмове у Црној Гори и да је народ најједноставније рекао да је то отимање светиња.

        Према његовим ријечима, Митрополија црногорско-приморска, епархије Будимљанско-никшићка, Милешевска и Захумско-херцеговачка су истинска црква верујућег народа у којој нико никада није забранио било какав улазак "јер Бог кроз цркву Божију помаже".

        Ђого је истакао да се црква не може правити на основу политичких пројеката и на конвенцијама странака доносити прописе каква и чија црква да буде.

 

       - У Црној Гори постоји кршење не само људских права, него кршење основних људских норми. Ова борба је неправедна, наметнута и, нажалост, биће дуга, а најбоље ју је дефинисао владика Јоаникије када је рекао да "ово зло неће одједном нестати јер се, нажалост, дуго спремало, али и ми смо се вјековима спремали" - истакао је Ђого.

        Један од организатора овог скупа, Петар Нишић, рекао је да се са трибине "Не дамо светиње" у организацији студената Универзитета у Источном Сарајеву жели послати порука подршке братском народу у Црној Гори у борби против такозваног Закона о слободи вероисповести којим се крше елементарна људска права.

        - Ту смо због верских разлога и националних, јер подржавамо борбу српског народа, као и са правне стране јер је реч о закону који је дискиминаторан и антиуставан - навео је Нишић.

        Окупљенима се обратио и протојереј ставрофор Ненад Тупеша из Фоче, а трибини су присуствовали представници СПЦ, представници Универзитета у Источном Сарајеву, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, представници општине Пале и друге личности јавног, културног и политичког живота.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари