Ћеранић: Америчке санкције су страшило за птице, а Додик вођа борбе против колонијализма

УКРАЈИНСКИ ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДИМИР ЗЕЛЕНСКИ ПОСТАЈЕ ПРИЈЕТЊА И ЗА БАЛКАН

Милорад Додик (Фото: Славен Петковић)

* На удару санкција САД сада су и: Саво Цвијетиновић, Петар Ђокић и Душко Перовић из БиХ, Миодраг Давидовић и Бранислав Мићуновић из Црне Горе, Ненад Поповић и Миша Вацић из Србије те Ратка Куноска Камчева, Ирина Самсоненко и Сергеј Самсоненко из Сјеверне Македоније. Додик тим поводом изјавио да је санкционисање високих функционера и лидера партија које чине власт у Републици Српској покушај обезглављивања народа

* Амбасада Русије у БиХ: Санкције се уводе и против очева и против дјеце. Ускоро треба да очекујемо санкције против мртвих и још нерођених. Такво је санкционо лудило да се санкције усвајају под измишљеним изговорима, који одражавају главну ствар – да се свим средствима сачувају једнополарни свијет и свој глобални монопол“

* Украјински предсједник Зеленски пали ватре и на Балкану тврдећи да има поуздане податке да Русија жели произвести рат између двију балканских земаља. Да ли тезе Зеленског треба третирати искључиво као антируску пропаганду или балканске земље треба да појачају мјере безбједности?

* Не треба занемарити ни могуће украјинске психолошке операције. Наиме, покушају линча путника који су на аеродром у Махачкали, у Дагестану, допутовали из Израела - претходиле су хиљаде објава на друштвеним мрежама из Украјине. На то је указао Крибрум, систем који Руси користе како се не би догодило изненађење потакнуто са друштвених мрежа

_________________________________________________________

          Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

           КАНЦЕЛАРИЈА за контролу имовине странаца (OFAC) Министарства финансија Сједињених Држава на листу санкционисаних особа са Западног Балкана због, како се наводи,  корупције и злонамјерних активности, додала је још десет особа и компаније из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Сјеверне Македоније.

           На листи су Саво Цвијетиновић, Петар Ђокић и Душко Перовић из БиХ, Миодраг Давидовић и Бранислав Мићуновић из Црне Горе, Ненад Поповић и Миша Вацић из Србије те Ратка Куноска Камчева, Ирина Самсоненко и Сергеј Самсоненко из Сјеверне Македоније.

           "Русија је наставила користити свој утицај на Западном Балкану како би спријечила интеграцију регије у међународне институције и организације, као и искористила кључне јурисдикције за олакшавање својих агресивних дестабилизирајућих активности", изјавио је подсекретар Министарства финансија за тероризам и финансијску обавјештајну службу Брајан Нелсон.

           Лобирање за Русију, сарадња са Русијом – основно је образложење и појашњење „злонамјерних активности“.

           Предсједник Републике Српске Милорад Додик је тим поводом изјавио да је санкционисање високих функционера и лидера партија које чине власт у Републици Српској покушај обезглављивања народа.

          Поједини медији из Српске, попут БН телевизије, санкционисање тумаче као притисак на „лица око Додика“.

           Листа санкционисаних се из мјесеца у мјесец шири и општи је утисак да се ради о притиску у циљу сузбијања „малигног руског утицаја“. Из Амбасаде Руске Федерације у Сарајеву поводом америчких санкција реаговало се прилично оштро.

Amir Weitmann

           „Обратили смо пажњу на још једну порцију деструктивних санкционих мјера САД у смјеру њиховог супротстављања "малигном утјецају Русије". Као што показује пракса, санкције се уводе и против очева, и против дјеце. Ускоро треба да очекујемо санкције против мртвих и још нерођених. Такво је санкционо лудило - наводи се у саопштењу и додаје да се „санкције усвајају под измишљеним изговорима, који одражавају главну ствар – да свим средствима сачувају једнополарни свијет и свој глобални монопол“.

           Да ли ће наведена мјера бити продуктивна или ће, пак, бити обрнуто, односно само допринијети бунту и отпору који према америчкој спољној политици постају све већи у региону?

           Да ли америчке санкције, које се прогресивно шире на физичка и правна лица, тако постају обесмишљене?

           Како се ствари одвијају ускоро би се цијела влада Републике Српске могла наћи на поменутој листи, јер је та судбина већ снашла политички врх Српске.

           Санкције се, не ове, уводе и дојучерашњем предсједнику Сједињених Држава, Доналду Трампу. Чак и током судског процеса изричу му се, потом од више инстанце укидају, забране попут посљедње да јавно коментарише судско особље у судници.

           Демократија, слобода говора – као да постају анахрони изрази.

           Судски процес се одвија и против предсједника Српске Додика јер је потписао указ којим се потврђује одлука парламента, што му је законска обавеза.

           Један други предсједник, украјински предсједник Зеленски, иначе главни генератор кризе у својој земљи, пали ватре на Балкану тврдећи да има поуздане податке да Русија жели произвести рат између двију балканских земаља. По његовом мишљењу Русија је крива и за рат између Израела и Хамаса.

           Да ли тезе Зеленског треба третирати искључиво као антируску пропаганду или балканске земље треба да појачају мјере безбједности?

           Имајући у виду да су украјинске службе безбједности (уз помоћ са стране) извеле неколико терористичких акција на тлу Русије (убиство Дарје Дугине, Владлена Татарског и других, покушај убиства Захара Прилепина) смије ли се искључити могућност да слично покушају на Балкану?

           Кривца је Зеленски већ одредио.

Предраг Ћеранић

           Један терористички напад би могао имати озбиљне посљедице по ионако затегнуте политичке односе у Босни и Херцеговини, на Косову и Метохији, у Црној Гори. Не треба занемарити ни могуће психолошке операције. Наиме, покушају линча путника који су на аеродром у Махачкали у Дагестану допутовали из Израела претходиле су хиљаде објава на друштвеним мрежама из Украјине. На то је указао Крибрум, систем који Руси користе како се не би догодило изненађење потакнуто са друштвених мрежа.

           Тај систем се показао врло ефикасним у сузбијању школских пуцњава, па тако и у лоцирању генератора догађаја попут напада на израелски авион. Зеленски је, наравно, оптужио Русију за опкољавање авиона. 

           Све у свему, Зеленски постаје пријетња по шири регион.

           Напад Хамаса на Израел догодио се 7. октобра, на Путинов рођендан, и потиснуо је дешавања у Украјини у други план. У фокусу медија су борбе у појасу Газе, па се Зеленски осјећа запостављен, те настоји додатно скренути пажњу на себе.

           На линији фронта му не иде, руске снаге напредују систематично, пад Авдејевке очекује се свакодневно.

           Делегација Хамаса обрела се у Москви свега неколико дана након сукоба са Израелом. То је вјероватно био разлог за врло негативну реакцију према Русији.

           Тако је Аmir Weitmann, предсједник либертаријанског клуба у Нетанјахујевој странци Ликуд, рекао да ће Израел једног дана "казнити Москву" због њеног става. "Завршићемо овај рат с Хамасом... А након овога, Русија ће платити цијену", рекао је Weitmann у бурном интервјуу руској државној телевизији РТ.

           "Русија подржава непријатеље Израела. Нећемо то заборавити... Доћи ћемо, побринућемо се да Украјина побиједи", рекао је.

           Међутим, Weitmann заборавља да је двије хиљаде израелских војних инструктора допутовало у Кијев већ након првих мјесеци сукоба са Русијом, како би помогли војним снагама Украјине. Русија то није заборавила.

           Блиски Исток у Русији виде алтернативу и спас од америчког утицаја.

           Дефинитивно, Русија је на путу да на Блиском Истоку и Африци поврати утицај који је имао Совјетски Савез.

           Америчке санкције дјелују као потез очајника, као страшило за птице, а Милорад Додик као неприкосновени борац против колонијализма.

           Свијет се мијења, нарочито односи на међународном плану.

           https://sveosrpskoj.com/komentari/ceranic-americke-sankcije-su-strasilo-...

 

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари