Протерани дипломата-шпијун Шнајдер врбовао политичаре и новинаре - радио и за НАТО

ХРВОЈЕ ШНАЈДЕР ЈЕ БИО ПРВИ СЕКРЕТАР АМБАСАДЕ ХРВАТСКЕ У БЕОГРАДУ

Амбасада Хрватске у Београду

* Вечерње новости: Шнајдер се на различитим локацијама у Београду састајао са представницима разних политичких опција, а фокус његовог интересовања биле су предизборне активности у Србији, домаћа партијска политика, косовско питање, односи Србије са Русијом и Кином, економске прилика, стање у војном сектору

* Србија је прe два дана протерала Шнајдера због, како је образложено, кршења Бечке конвенције, на шта је Хрватска реаговала јучерашњим протеривањем српског дипломате Петра Новаковића, саветника Амбасаде Србије у Загребу. МСП Србије саопштило је након тога да су нетачни разлози које је Хрватска навела приликом проглашења персоном нон грата, јер Загреб нема никаквих доказа да је Новаковић прекршио одредбе Бечке конвенције

_______________________________________________________________

           БЕЗБЕДНОСНО-информативна агенција Србије има чврсте доказе да се први секретар Амбасаде Хрватске у Београду Хрвоје Шнајдер, којег су српске власти протерале, бавио обавештајним радом, врбовао политичаре и новинаре, пишу Вечерње новости.

           Позивајући се на добро обавештене изворе, лист пише да су на мети Шнајдера били и бизнисмени и активисти невладиних организација.

           БИА, која је у Србији дуже од годину пратила Шнајдера, оперативца хрватске Сигурносно-обавештајне агенције, има видео и аудио-снимке његових сусрета са српским политичарима, привредницима, новинарима, активистима НВО сектора.

           Према истом извору, Шнајдер се на различитим локацијама у Београду састајао са представницима разних политичких опција, а фокус његовог интересовања биле су предизборне активности у Србији, домаћа партијска политика, косовско питање, односи Србије са Русијом и Кином, економске прилика, стање у војном сектору.

           Многи његови саговорници из света политике, новинарства, бизниса и НВО временом су постали свесни да су упали у мрежу перфидног Хрвата, али су наставили да му достављају тражене информације, пише лист.

           Најчешће су то била документа или подаци похрањени на флеш меморијама, а Шнајдер је располагао завидним буџетом, па се проверава да ли је појединцима плаћао за сазнања која су му износили "као на тацни".

           Новости пишу да је реч о човеку који је 2017. године службовао на Косову и Метохији, где хрватске структуре имају јако упориште, а после Приштине, Шнајдер је своје службовање од 2020. године наставио у Београду.

           Као припадник хрватске СОА, подацима није снабдевао само матицу, већ се сумња да су по систему колективне безбедности неке његове информације завршавале и у штабу НАТО.

           Србија је пре два дана протерала Шнајдера због, како је образложено, кршења Бечке конвенције, на шта је Хрватска реаговала јучерашњим протеривање српског дипломате из Загреба.

           Министарство спољних послова Србије саопштило је након тога да су нетачни разлози које је Хрватска навела приликом проглашења саветника Амбасаде Србије у Загребу Петра Новаковића персоном нон грата, јер Загреб нема никаквих доказа да је прекршио одредбе Бечке конвенције.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари