Шијаковић: Ђукановић ће „цркву правосланих Црногораца“ правити без СПЦ и православних Црногораца

НЕ МОЖЕ ЦРКВУ ПРАВИТИ БИВШИ СКОЈЕВАЦ, НАЈМЛАЂИ ЧЛАН ЦК СКЈ – НЕКРШТЕНИ АТЕИСТА   

* У Црној Гори сви православни верници, независно да ли су Срби или се осећају као Црногорци, иду у цркве СПЦ јер је то њихова Црква, одувек је доживљавају као своју

* Мило Ђукановић објавио: „Обновили смо државу, па морамо обновити и цркву. Они (СПЦ) за сада ту понуду одбијају и неће им бити први пут ако пропусте једну изгледну шансу. У том случају преостаје им да наставе да буду црква националних Срба у Црној Гори, тада би морали да створимо и цркву националних Црногораца у Црној Гори… У том случају порадићемо озбиљно на формирању православне цркве националних Црногораца

* Проф. др Богољуб ШИЈАКОВИЋ: „Данашња Црна Гора не представља обнову било које Црне Горе која је икада постојала, уз два изузетка – када су Аустријанци у Првом светском рату покушали да направе своју Црну Гору и када су, у Другом светском рату, Италијани покушали да направе своју... Са том обновом, ова такозвана обнова има највише сличности. Са традиционалном Црном Гором има везе народ који је устао против инжењеринга новог идентитета“

__________________________________________________________________________

        ВАН памети је да председник државе нуди једној цркви да са њом прави другу цркву, прокоментарисао је професор Богословског факултета и некадашњи министар вера Богољуб Шијаковић изјаву, како је рекао, бившег скојевца Мила Ђукановића о потреби формирања „православне цркве Црногораца“.

        Шијаковић наглашава да је СПЦ – иако у свом називу има национални моменат јер је црква око које је један конкретан народ сачувао свој идентитет – у канонском и догматском смислу црква свих православаца на простору своје канонске јурисдикције.

        „Конкретно у Црној Гори, сви православни верници, независно да ли су Срби или се осећају као Црногорци, иду у ту цркву јер је то њихова црква, одувек је доживљавају као своју. И то је црква која свима њима задовољава и испуњава све њихове верске потребе и никога не пита шта је по националности или по политичком уверењу“, објашњава проф. Шијаковић.

        Он подсећа да је Ђукановић скојевац и некадашњи најмлађи члан Централног комитета СКЈ, а да је сада постао стручњак за теологију, црквена питања и црквену историју:

        „Када један атеиста и некадашњи комунистички функционер, човек који је некрштен, има амбицију да ствара цркве и вере, то је онда, карикатурално и нормалан човек не зна шта о томе да мисли. Ово, у историографском смислу јесте једна фантазмагорија, која треба да послужи да се замагли истина коју сви знамо. Али, ово је један план који се систематски изводи већ дуже времена“, каже Шијаковић.

Са дочека владике Јоаникија у Беранама

        Црногорски председник се, подсећамо, на конференцији за медије осврнуо и на наводну понуду СПЦ „да буде део решења обнове самосталне православне цркве у Црној Гори, баш онакве каква је постојала до 1918. године“.

        “У међувремену смо обновили државу, па морамо обновити и цркву. Они за сада ту понуду одбијају и неће им бити први пут ако пропусте једну изгледну шансу. У том случају преостаје им да наставе да буду црква националних Срба у Црној Гори, тада би морали да створимо и цркву националних Црногораца у Црној Гори… У том случају порадићемо озбиљно на формирању православне цркве националних Црногораца, јер мислим да би свако другачије поступање државе у односу на то питање било неодговорно према својим грађанима”, нагласио је Ђукановић.

Трећи покушај - први имали Аустроугари, други Италијани

        Данашња Црна Гора „не представља обнову било које Црне Горе која је икада постојала“, уз два изузетка – када су Аустријанци у Првом светском рату покушали да направе своју Црну Гору и када су, у Другом светском рату, Италијани покушали да направе своју, каже проф. Шијаковић.

        „Са том обновом, ова такозвана обнова има највише сличности. Са традиционалном и историјском Црног Гором, а то је нешто што је општепознато и детаљно познато, ова Црна Гора нема никакве везе. Са традиционалном Црном Гором има везе народ који је устао против инжењеринга новог идентитета“, наглашава Шијаковић.

        звор: Спутњик)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари