Стручњаци одбацили Шормазову оптужбу да је Русија организовала демонстрације у Београду 2020.

ОН САМ ИЗБЕГАО ДА ОТКРИЈЕ „ПОРЕКЛО ИНФОРМАЦИЈЕ“, НАВОДНО ЗАТО ШТО НЕ ЖЕЛИ ДА ОТКРИЈЕ „ИЗВОР“

* Предраг ПЕТРОВИЋ, програмски директор Београдског центра за безбедносну политику: Не постоје никакви поуздани подаци који би указали да је руска обавештајна служба учествовала у организацији јулских демонстрација. Та тврдња ми је деловала неубедљиво и пре две године, а ни данас није ништа уверљивија

* Момир СТОЈАНОВИЋ, некадашњи директор Војно-безбедносне агенције: Немогуће је да је руска паравојна група могла да организује демонстрације без знања наших обавештајних служби. Шормаз, што је и јавно рекао, себе види као министра у изразито прозападној Влади која ће увести санкције Русији. Уколико на крају и буде именован, биће то дефинитиван доказ да је Влада формирана под јаким притиском са Запада

________________________________________________________

         ДЕМОНСТРАЦИЈЕ из јула 2020. године, за које се веровало да су спонтано настале након најаве поновног увођења полицијског часа, према речима члана Главног одбора Српске напредне странке Драгана Шормаза заправо су биле организоване “на дугме”.

       Залажући се за увођење санкција Руској федерацији, Шормаз је у интервјуу Данасу нагласио да су током демонстрација хапшени и грађани руске националности, припадници “Вагнера”, приватне паравојне компаније са јаким везама са Москвом. И иако су и раније могле да се чују оптужбе да су руске обавештајне службе имале неке везе са јулским протестима, први пут се у јавности појавила информација да се ради о припадницима “Вагнера”.

       Сам Шормаз у изјави за Данас није желео да прецизира порекло те информације, наглашавајући да не жели да открива своје изворе. Он је додао да је и телевизија Н1 током демонстрација пренела изјаву руске држављанке која је учествовала у протестима.

       Шормаз није могао да каже колико грађана руске националности је ухапшено у јулу 2020. године, али ни шта се са њима десило – да ли су процесуирани или депортовани.

       Исте информације Данас је у току дана затражио од Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције и Амбасаде Руске Федерације у Србији, али нико није одговорио на наша питања.

       Предраг Петровић, програмски директор Београдског центра за безбедносну политику наводи да не постоје никакви поуздани подаци који би указали да је руска обавештајна служба учествовала у организацији јулских демонстрација.

       – Та тврдња ми је деловала неубедљиво и пре две године, а ни данас није ништа уверљивија. У суштини, ради се о истим оптужбама с тим да су оне овога пута нешто више сензационалистичке јер је споменута компанија “Вагнер” која је у међувремену изашла на лош глас. Не постоје никакве конкретне информације да је то тачно, а тешко је поверовати да се до сада не би појавиле макар неке индиције у том правцу, наводи Петровић.

       Оптужбе да је у организацију протеста уплетен страни фактор, изнео је председник Србије Александар Вучић још док су демонстрације трајале.

       “Подбациле су наше службе, било је ту уплива и иностраног фактора, и наша служба ће тиме морати да се озбиљније позабави него јуче. Полиција је повратила контролу над скупштином и растерала људе који су били насилни”, рекао је тада Вучић без прецизирања о томе ко чини инострани фактор.

       Мање су се устезали провладини медији, који су оптужбе темељили на већ споменутој изјави руске држављанке која се пожалила да је ударена пендреком, али и чињеници да је БИА привела два украјинска држављана на информативни разговор јер су током протеста вукли џакове шута на коловоз.

       Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС), невладине организације чија је директорка недавно именована за амбасадорку у Загребу је тада саопштио су “главне вође насилних демонстрација изразито проруски настројени актери јавног живота који не бирају средства да делегитимишу покушаје Републике Србије да под окриљем политичког Запада постигну компромис о новом статусу Косова“.

       За лист Курир доказ о умешаности Русије представљало је то што је био ухапшен син бившег министра енергетике Петра Шкундрића који је, како су истакли, “познат по директним и одличним односима са Русијом”.

Стојановић: Ако Шормаз буде министар биће јасно

да је Влада формирана под притиском Запада

         Момир Стојановић, некадашњи директор Војно-безбедносне агенције истиче да је немогуће да је руска паравојна група могла да организује демонстрације без знања наших обавештајних служби. Он ове, како истиче, апсурдне тврдње, ставља у контекст напора Драгана Шормаза да се препоручи за министра у Влади Србије.

       – Шормаз, што је и јавно рекао, себе види као министра у изразито прозападној Влади која ће увести санкције Русији. Он нема никакве професионалне и моралне квалификације да бих се озбиљно освртао на његове тврдње о обавештајним темама. Уколико на крају и буде именован за министра биће то дефинитиван доказ да је Влада формирана под јаким притиском са Запада, каже Стојановић.

       О компанији Вагнер постоји јако мало поузданих информација. Према доступним изворима у питању је компанија у приватном власништву која се бави безбедносним консултацијама са врло блиским везама са званичном Москвом. Јевгениј Пригожин, руски олигарх који се наводи као власник компаније недавно је у изјави за Гардијан негирао њено постојање. Међутим, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је потврдио да компанија постоји, али негирао да има икакве везе са Кремљом.

       Западни медији наводе да Вагнер са радом почиње 2014. године у време мајданске револуције и анексије Крима. Након тога, плаћеници компаније наводно су учествовали у борбама у Сирији, али и више афричких земаља. Европска унија је у децембру прошле године увела санкције овој компанији, наводећи да се ради о приватној војсци која широм света подстиче насиље, краде природне ресурсе и застрашује цивиле. Гардијан је пре два дана објавио извештај да су чланови ове групе одговорни за убиство више стотина цивила у грађанском рату у Малију.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари