«Винер цајтунг»: Србија је рај за све који желе да се вакцинишу – чак и за странце

ШТАМПА НА НЕМАЧКОМ ЈЕЗИКУ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА ХВАЛИ ВАКЦИНАШКИ `ШВЕДСКИ СТО СРБИЈЕ`  

* Бечки „Стандард“: „Као да смо усред Хладног рата: на Балкану се пандемија од почетка посматра као геополитичка борба. Прозападно оријентисане државе просе помоћ у Бриселу и демонстративно одбијају кинеску или руску помоћ, како би показале лојалност»

___________________________________________________

       ШТАМПА на немачком језику наставља да пише хвалоспеве о успешној вакцинацији у Србији.

       Скоро са неверицом се дочекује то што се у Србији могу вакцинисати и туристи.

       Швајцарски таблоид "Блик" пише да је Србија све популарнија дестинација за "вакцинални туризам".

       "Понека доза им претекне у овом маратону са вакцинацијом. Драгоцене флашице нико не жели да баци. Зато је Србија отворила границе за стране, поготово са Балкана. То је знак солидарности. Али у Србији вакцинишемо и Швајцарце. Могу да се пријаве", рекао је амбасадор Горан Брадић за "Блик".

       Бечки "Винер цајтунг" пише:

       "На столу су четири вакцине: Фајзерова, АстраЗенекина, Синофармова и Спутњик. Бирај, кажу. Да ли је ово рај? Јесте, за оне који хоће да се вакцинишу. Србија је тренутно земља у којој теку мед и млеко фармације. Тамо, кажу они који су пробали, не само да можеш одмах да се вакцинишеш, него можеш и да бираш вакцину. Свеједно колико имаш година и да ли си у приоритетној групи".

       Лист наводи да, осим српске заједнице, и даље мало који Аустријанац иде до Србије да се вакцинише.

       "Али друкчије је у Италији. Небројени Италијани су се преко портала српског конзулата у Милану и амбасаде у Риму пријавили за вакцинацију, преносе италијански медији", наводи лист.

       И то иако до 30. априла нема директних летова па Италијани морају да лете преко Беча или седну у аутомобиле да би дошли до Србије.

       У тексту се наводи да је Србија до сада прибавила око 3,5 милиона доза вакцине, од чега 2,5 милиона отпада на кинеску компаније Синофарм. Око 26 одсто пунолетних грађана у Србији добило је барем једну дозу.

       "Вакцине Синофарма и Спутњик носе дашак будућег геополитичког утицаја земаља производње. Србији, која има тек статус кандидата за ЕУ, то је свеједно. Захваљујући вишку вакцина, вакцинише се ко год хоће", пише "Винер цајтунг".

       О сличној теми пише и други бечки лист Стандард.

       "Као да смо усред Хладног рата: на Балкану се пандемија од почетка посматра као геополитичка борба. Прозападно оријентисане државе просе помоћ у Бриселу и демонстративно одбијају кинеску или руску помоћ, како би показале лојалност.", наводи лист.

       Додаје се да су земље попут Северне Македоније или Црне Горе одустале од узалудног чекања на помоћ ЕУ и сада узимају било које вакцине које могу да добију.

       (Deutsche Welle)   

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари