Вулин: Једини начин да Балкан остане стабилан јесте да Срби живе у једној држави

ИНТЕРВЈУ МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА ДНЕВНОМ ЛИСТУ „ПОЛИТИКА“

* ЕУ сада само огољеније говори исто што и раније. ЕУ од почетка има према Србији лицемеран однос и поставља покретне мете када је реч о испуњењу захтева за чланство. Прво је било – срушите Милошевића и све ће бити у реду. Онда је било – изручите Милошевића и све које вам покажемо и биће у реду. Када смо све то урадили на нашу вечну срамоту, онда су рекли: сада почните да преговарате с Косовом. Па онда – потпишите Бриселски споразум...

* Сада кажу: уведите санкције Руској Федерацији, а онда вам нудимо нешто што не можете да одбијете – да признате Косово... Немогуће је да они мисле да бисмо то стварно урадили, да се одрекнемо јединог савезника током највећег дела историје, а за „награду” ћемо се одрећи дела своје територије и рећи да су векови борбе за КиМ били заправо глупост и будалаштина, а да је ово паметно

* Желе да покажу да је Србија слаб и непоуздан партнер, али и да нас у будућим дипломатским борбама оставе без Русије и Кине. Замислите седницу СБ УН на којој се расправља о резолуцији о Сребреници, где треба да будемо криви за геноцид, седницу о КиМ или Републици Српској, а Русији смо увели санкције и послали поруку Кини да ћемо тако и с њима само ако се нареди

* Србија је одустала од политике слободе и независности 2000. године. Одустала је од себе. Стално нам говоре да се „морамо окренути Западу”. Али ми смо то већ пробали, 12 година смо били потпуни западни пион. Знате ли ви да је у то време исти човек, што није забележено у историји, неки Амадео Воткинс, радио реформу – и војске и полиције?

* Имамо апсолутне доказе да је Вучић плански прислушкиван... Да је то рађено плански и намерно – јесте. Да је рађено злонамерно – јесте. О мотивима и зашто је рађено, тиме треба неке друге службе да се баве, и да ли има уплива страног фактора

* Кажу да је „Српски свет” друго име за „велику Србију”. На нашу жалост, ње никада није било. Али, „велике Албаније” јесте, и „велике Хрватске” јесте. Ако хоћемо да опстанемо, веома брзо ћемо постати јединствен политички народ – као први корак ка уједињењу

* Срби ће се једном ујединити зато што никада у историји нису, а доћи ће време да се то деси. Сви сукоби на Балкану почињу дискриминацијом Срба. Тамо где поштују права Срба немају проблем са „Српским светом”

__________________________________________________________

       У РАЗМАКУ од само неколико дана приштински премијер Албин Курти најавио је да ће од 1. октобра пленити српске аутомобиле, а затим је стигао захтев из Европског парламента да признамо тзв. Косово и уведемо санкције Русији или нема чланства у ЕУ.

       Већ сутрадан је уследила акција специјалаца Росу према Србима у Штрпцу. Председник Александар Вучић раније је оценио да Курти има подршку земаља Квинте за своје акције, којима се врши притисак на Србију.

       Министар унутрашњих послова Александар Вулин у разговору за „Политику” оцењује да унутар Запада и ЕУ постоје такве идеје:

       – Ништа се ту није посебно променило, ЕУ сада само огољеније говори исто што и раније. ЕУ од почетка има према Србији лицемеран однос и поставља покретне мете када је реч о испуњењу захтева за чланство. Прво је било – срушите Милошевића и све ће бити у реду. Онда је било – изручите Милошевића и све које вам покажемо и биће у реду. Када смо све то урадили на нашу вечну срамоту, онда су рекли: сада почните да преговарате с Косовом. Па онда – потпишите Бриселски споразум. А затим – ништа од овога није било важно, већ сада треба да признате Косово и да се одрекнете Републике Српске. Сада кажу: уведите санкције Руској Федерацији, а онда вам нудимо нешто што не можете да одбијете – да признате Косово.

Видовдан ове године на Газиместану

       - Немогуће је да они мисле да бисмо то стварно урадили, да се одрекнемо јединог савезника током највећег дела историје, а за „награду” ћемо се одрећи дела своје територије и рећи да су векови борбе за КиМ били заправо глупост и будалаштина, а да је ово паметно – истиче Александар Вулин.

       * Главна „награда” би нам била, кад све то урадимо, потпуни распад Србије, нашег друштва и државе, бунт и револуција?

       - Ако је икако могуће, да то буде изазивање сукоба међу Србима. Ко нам гарантује да следећа, још већа „награда” неће да буде укидање РС?

       * Помињали су раније и Војводину, Санџак?

       - Биће прилике. Али мислим, пошто је сад сукоб у Украјини, било би важније да наоружамо Кијев и да пошаљемо Србе да гину. Ако већ наши дедови нису гинули под Стаљинградом, да исправимо ту срамоту и да коначно с Хрватима гинемо на истом ратишту и будемо на истој страни света. Они стално говоре о „европским вредностима”, па бих ја волео да једном добијемо написмено – шта је то тачно. Да ли је то ЛГБТ филозофија или је то да Србији може да се отме територија, а никоме другом не може ни педаљ?

       * Да ли они сами знају шта су „европске вредности”?

       - ЕУ се понаша као скуп територија, а не савез држава. Територије немају ни своје вредности, као што немају ни своју вољу. ЕУ је показала у сукобу у Украјини да не одлучује сама о себи. Да бисте били суперсила, морате да имате врло моћну војску. ЕУ је неколико пута то покушала, али се завршило срамотом и неуспесима.

       - Када је Ангела Меркел почела да прича о формирању европске војске, добила је мигрантску кризу. Када је Емануел Макрон почео да прича о томе, добио је „жуте прслуке”. Ко год проговори о формирању европске војске - тај ће лоше проћи. Европској унији је јасно да она у овом свету није никаква сила и нема војску, да она у потпуности зависи од НАТО-а, односно од Сједињених Америчких Држава, и има да ради шта јој се каже.

       - То рађа одређене фрустрације, а њих не можеш да лечиш на неком ко је јачи од тебе, него на слабијима. Ето Србије као врло згодне прилике да лечимо фрустрације.

       * Председник Александар Вучић је рекао да ће наш одговор на потезе Приштине бити трезвен, али убитачан и истинит?

       - Нису то идеје Албина Куртија. Да ли стварно неко верује да он одлучује о било чему? Он је само пион „чувене” Квинте. И он ради шта му се каже, нема своју вољу. Шиптари су током историје увек били башибозуци, помоћне трупе Турцима, Немцима или НАТО-а. Они током историје немају ниједну самосталну битку, једно село нису заузели, а да им није речено. И сад мислите да је Курти први шиптарски лидер у историји који има своју вољу? Нема своју вољу!

       - То није из његове главе и зато је опасније. То је порука Србији да ће наставити да нас провоцирају док год не уведемо санкције РФ и док не признамо Косово. Александар Вучић је последњи слободан лидер у Европи.

       * Али он је сам рекао да ћемо се супротстављати на сваки начин – све док не упере пиштољ у главу нашој деци? То је ужасан притисак да Србија одустане од своје политике?

       - За мир ћемо учинити скоро све, али за слободу ћемо учинити баш све. Србија је одустала од политике слободе и независности 2000. године. Одустала је од себе. Стално нам говоре да се „морамо окренути Западу”. Али ми смо то већ пробали, 12 година смо били потпуни западни пион. Знате ли ви да је у то време исти човек, што није забележено у историји, неки Амадео Воткинс, радио реформу – и војске и полиције? А војска и полиција су врло различите ствари.

       * То је британски држављанин, експерт за безбедност? Где је он данас, да ли је и даље у нашим редовима?

       - Није, наравно. Код мене не би био ни у једном министарству. Овде не би могао ни да уђе и нека не покушава.

       * Па ко га је пустио?

       -Ми смо га пустили, тадашња држава га је пустила. Од 2000. до 2012. радили су шта су хтели. Играли смо само на једну карту, Запада. И шта нам је то донело? Донело нам је мартовски погром 2004, проглашење независности Косова 2008, донело је да је РС чудом преживела, али са умањеним капацитетима, донело је пљачкашку приватизацију, војску која није могла да подигне један једини ловац.

       - Дакле, играли смо само на карту Запада. И шта смо добили? Државу која је била пред банкротом – чак ни паре нисмо добили. Кажу, ако се окренемо Западу, бићемо богати, а ми смо били ослабљени 12 година пљачкашким приватизацијама, имали незапосленост 27 одсто и банкрот државе 2012. године.

       * Међутим, поставља се питање: ако бисмо се ослонили на Исток, то јест смањили тај степен блискости са Западом, какве су гаранције да бисмо имало боље прошли?

       - Морамо искључиво да водимо рачуна о себи. Председник Вучић је међу ретким светским државницима који је то стварно почео да ради и зато се његове одлуке често не свиђају ни Истоку ни Западу. Међутим, Србима су битне и очигледно дају добре резултате. Када се све ово у свету заврши, а завршиће се једног дана за преговарачким столом, да ли ћемо за тим столом имати бар једног савезника који ће рећи: сећамо се колико сте били чврсти, сећамо се да нисте подлегли антируској хистерији када су сви други подлегали, водићемо рачуна и о вашим интересима? Или хоћемо да за тим столом немамо ниједног савезника? Да ли је интерес Србије да се посвађа и с Русијом, а да не добијемо никог другог? Који је уопште интерес Србије да се посвађа с Русијом?

       * То је искључиво интерес оних који то траже од нас?

       - Наравно да јесте.

       И у вашој коалицији има оних који сматрају да треба да се одрекнемо не само Русије већ и Кине?

       - То је следеће. Мислите да ће нам „оставити” Кину? Или било које самостално размишљање? Међутим, политика коју води председник Вучић није таква. Она неће служити било коме. Ја слушам своју колегиницу из владе, госпођу Михајловић, која каже да треба да се „јасније одредимо” према сукобу у Украјини. Шта има јасније од онога што смо рекли: поштујемо територијални интегритет Украјине и нећемо увести санкције РФ?

       - Свакоме је јасно да наше увођење санкција Русија не би нимало осетила. Али они хоће да покажу да Русија нема ниједног пријатеља и савезника, а да је Србија непоуздан пријатељ и савезник. Желе да покажу да је Србија слаб и непоуздан партнер, али и да нас у будућим дипломатским борбама оставе без Русије и Кине.

       - Замислите седницу СБ УН на којој се расправља о резолуцији о Сребреници, где треба да будемо криви за геноцид, седницу о КиМ или Републици Српској, а Русији смо увели санкције и послали поруку Кини да ћемо тако и с њима само ако се нареди.

       * Али Русија има БРИКС, има ШОС, има ОДКБ и Евроазијску унију...

       * Има пола света. Ако сте приметили, Саудијска Арабија је рекла – нећемо да уводимо санкције. Уједињени Арапски Емирати, који су најзначајнији савезник Запада на Блиском истоку, односно Заливу, рекли су исто да неће. Ја се више од самог сукоба у Украјини плашим мржње која је ослобођена због сукоба у Украјини.

       * Прошли пут када смо разговарали рекли сте ми да тачно знате ко је организовао механизам помоћу којег је прислушкиван председник Вучић и да је МУП цео предмет са доказима предао тужилаштву?

       - Апсолутно.

       * Међутим, сада бивша државна секретарка Дијана Хркаловић износи у јавност тврдње да је министар Небојша Стефановић читао те транскрипте. Има ли доказа који воде до њега?

       - И то смо предали тужилаштву. Ми смо разговарали са госпођом Хркаловић након што је давала те изјаве у медијима, њена изјава је достављена надлежном тужилаштву и сада чекамо каква ће бити њихова реакција. Ми смо свој посао одрадили. Ми све знамо. И све смо доказали. Када ће тужилаштво квалификовати дело, ја не могу да говорим о томе. Али, да је прислушкивање доказано – јесте. Да је рађено плански и намерно – јесте. Да је рађено злонамерно – јесте. О мотивима и зашто је рађено, тиме треба неке друге службе да се баве, и да ли има уплива страног фактора. Ипак, ми смо све доказали.

       * Много се прича о тој умешаности страног фактора, чак је и Дијана Хркаловић о томе говорила?

       - Не без разлога. Александар Вучић не одговара никоме, осим Србима. Не одговара великим силама. Једини је државник у Европи који је рекао да нећемо да будемо чланица НАТО-а никада, једини је који није увео санкције Русији, једини је рекао да је Србија самостална и да ће наставити да то буде. Ова врста прислушкивања није само притисак већ увек и припрема за политичко, па и физичко угрожавање тог лица.

       * Да ли су све коцкице овог случаја сада склопљене након исказа Дијане Хркаловић у МУП-у?

       - Апсолутно.

       * До последњег детаља?

       - Апсолутно све. До последњег детаља. И све је предато надлежном тужилаштву. Све.

Српско-руски духовни центар у

Бањалуци, овако ће изгледати

       * Ви верујете у „Српски свет”, да Срби у 21. веку имају снаге да буду политички јединствени? Да ли то плаши суседне народе или само њихове политичке елите?

       - То је само мантра која се понавља. Сетите се да су сукоби у СФРЈ почели наводно због меморандума САНУ, где су наши академици говорили о дискриминацији Срба у целој земљи. Тај документ никада није постојао и није припадао САНУ, али је прихваћен као да постоји. С друге стране, сада имате званичан документ ХАЗУ, где се тражи од Србије да напусти „мит о Јасеновцу”, да напусти Косово...

       - То никоме не смета, то је легитимно право. Кажу да је „Српски свет” друго име за „велику Србију”. На нашу жалост, ње никада није било. Али, „велике Албаније” јесте, и „велике Хрватске” јесте. Ако хоћемо да опстанемо, веома брзо ћемо постати јединствен политички народ – као први корак ка уједињењу.

       - Срби ће се једном ујединити зато што никада у историји нису, а доћи ће време да се то деси. Једини начин да Балкан остане стабилан јесте да Срби живе у једној држави. Сви сукоби на Балкану почињу дискриминацијом Срба. Тамо где поштују права Срба немају проблем са „Српским светом”.

Амерички функционер ми је

признао да је погрешио

       * Недавно сте открили да вам је амерички амбасадор 2012. претио да ћете да „летите из власти” ако не промените своје ставове у заштити српских интереса, како то да сте и даље ту?

       - Не само амерички амбасадор већ и један важан функционер САД који је од тада још више напредовао и сада је веома битан и веома актуелан у њиховој спољнополитичкој служби. Он ми је рекао: „Александре, ви нисте чак ни члан СНС-а. Ви сте потрошна роба. С таквим ставовима ви не можете да постојите.”

       - Касније, када је одлазио из Србије, позвао ме је на опроштајну вечеру и рекао: „Погрешио сам, ипак сте опстали.” Ја сам још увек ту зато што Александар Вучић врло лоше реагује на уцене и притиске. Зато што цени људе који нису агенти, који не припадају ниједној страној служби, а који цене и воле Србију. А надам се бар да сам нешто добро и урадио.

Да је бивша власт остала, Србија би

данас била у НАТО-у без Косова

       * Да ли мислите да се Александар Вучић појавио у последњем тренутку на челу Србије, када је она била на ивици амбиса?

       - Да се он није појавио и објединио све политичке снаге које су у стању да зауставе пропадање, већ бисмо били у амбису. Да је владавина жутог олоша, подржана Социјалистичком партијом Србије, потрајала још три-четири године, ми бисмо ушли у НАТО, али не и у ЕУ. И то без наше јужне покрајине. Александар Вучић је од Србије направио већу земљу него што она то јесте по броју својих становника и територији. То му не праштају.

       Бојан Билбија

       https://www.politika.rs/scc/clanak/511629/Imamo-apsolutne-dokaze-da-je-V...

       Региструјте се на нашем Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари