Амфилохије: Рекао сам Богу да ме не дира док Његошеву капелу не вратим на Ловћен

МИТРОПОЛИТ ДАНАС НАВРШИО 52 ГОДИНЕ СВЕШТЕНИЧКОГ СЛУЖЕЊА

* Радију Светигора открио да жели да (поред Капеле) обнови и Цркву Светог архистратига Михаила на Превлаци и Цркву Свете Тројице на Цетињу: Те три ствари су ми још на срцу

* Сјећам се да сам долазио као ђак, студент у Подгорицу. Нигдје црквице ниси могао да видиш. А сада је овај Храм Христовог Васкрсења украс престоног града. Сад и ови који мрзе Цркву, православље, немају шта да покажу у Подгорици својим гостима из НАТО пакта и других међународних организација, осим овога храма. Шта имају да покажу? Немају ништа, своје незнање

__________________________________________________________________________

        НА данашњи дан и празник Светог великомученика Прокопија, прије педесет двије године, 21. јула 1968., Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је у манастиру Светог Герасима Кефалонијског у Аргостолију, грчкој покрајини Кефалонији, рукоположен у чин јеромонаха.

        Владика је претходно, уочи празника Светог Прокопија, у том манастиру рукоположен у чин јерођакона. Рукоположио га је Митрополит кефалонијски Прокопије, који га је 1967. године и замонашио.

        Владика Амфилохије бише пута је истицао да је Митрополит Прокопије због свега тога, али и много чега другога, одиграо значајну улогу у његовом животу.

На почетку свештеничког пута

        На празник Светог Прокопија прије двије године, поводом јубилеја пола вијека свештеничке службе, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је за Радио Светигору говорио о свом рукоположењу, сусрету са Грчком, пастирском искуству, првој парохији, сусретима са великим грчким оцима и проповједницима тога времена, касније препознатим Светим старцима, познанствима са људима попут Александра Солжењицина…

        – Иако сам напунио 80 година рекао сам Господу ”Немој ме дирати док не вратим крст и Цркву Светога Петра Другог и његове мошти у цркву на Ловћену”. Онда имамо и Цркву Светог архистратига Михаила на Превлаци и Цркву Свете Тројице на Цетињу. Те три ствари су ми још на срцу – казао је том приликом Високопреосвећени Митрополит у разговору са протојерејем Николом Пејовићем, главним и одговорним уредником Радио Светигоре, на који вас овом приликом подсјећамо.      

        Главном уреднику Светигоре Николи Пејовићу још је испричао:

        „Сјећам се да сам долазио као ђак, студент у Подгорицу. Нигдје црквице ниси могао да видиш. Једва она мала горе и у њу никад није петоро долазило а сад све ове цркве које су од раније пропјевале, а ево и овај Храм Христовог Васкрсења сада је украс престоног града. Сад и ови који мрзе Цркву, православље, немају шта да покажу у Подгорици својим гостима из НАТО пакта и других међународних организација, осим овога храма. Шта имају да покажу? Немају ништа, своје незнање.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари