Амфилохије: Надам се да ће преговори са Владом бити успешно завршени након епидемије

„БОГ ОВАЈ ВИРУС НИЈЕ ПУСТИО ДА САВРЕМЕНУ СОДОМУ И ГОМОРУ ДА УНИШТИ ЧОВЈЕКА“

* „Привођење митрополита, свештеника и црквених послужитеља... такво поступање, са мањом паузом, има своје трајање од 1945. године... Иначе, осим мањих изузетака, који нијесу вриједни помена, полиција ја поступала коректно. Било је очигледно да је већини њих овај „борбени” задатак био изузетан терет или им је макар било непријатно

___________________________________________________________________________

        AРХИЕПИСКОП цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије богослужио је на Велики четвртак у Цетињском манастиру.    

        На крају литургије је рекао да је Бог „попустио и попушта вирусе због људскога греха, као што је у древна времена попустио на Содому и Гомору.

        „Тако и данас Он попушта на ову савремену Содому и Гомору, не да би уништио човјека него да би га спасио и да би га вратио у кивот спасења. Као што је у древна времена вратио изабрани народ у кивот Нојев, као што је вратио на Тајној вечери оне који исповиједају Њега”“.

        Митрополит је претходно – у интервјуу подгоричком дневном листу „Дан“ - коментаришући своје недавно привођење након службе на темељима манастира  Златица – рекао да је тај чин, иако је буи увијен у привиддну законску обланду, „без сумње представља континуитет поступања ове власти према Цркви у посљедњих двадесетак година“.

        Упитан – да ли је то наставак обрачуна власти са Српском православном црквом јер је било приведено и десет свештеника – Амфилохије је рекао:

        - Митрополија црногорско-приморска је одмах након доношења мјера за сузбијање епидемије вируса корона редуковала свој, иначе веома интензиван црквени живот, на минимум. Све је заустављено осим богослужења и активности неколико важних црквених административних и добротворних установа, као што су народне кухиње, на примјер. Очигледно то некоме није било довољно већ је било потребно да се Црква додатно покуша понизити. То, дакако, није успјело ни много моћнијима, па неће ни онима који то данас желе да учине. 

        - Црква је учинила све што је могла и у организацији службе на Златици. Служено је са изузетно малим бројем свештеника, није било стотина вјерника и дјеце која су сваке године ту на дивни празник Уласка Христовог у Јерусалим – Цвијети… више од тога не можемо.

Привођење митрополита, свештеника и црквених послужитеља... такво поступање, са мањом паузом, има своје трајање од 1945. године... Иначе, осим мањих изузетака, који нијесу вриједни помена, полиција ја поступала коректно. Било је очигледно да је већини њих овај „борбени” задатак био изузетан терет или им је макар било непријатно.

        Митрополит је навео да је већ заказани други састанак експертских тимова Владе и Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори отказан због епидемије и нагласио да се нада да ће преговори бити настављени и успешно завршени  „одмах након што се епидемија заврши“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари