Берански свештеници негирали да су прекршили антиепидемијске мере

НАРОД ИСПРЕД СУДА СКАНДИРАО: „НЕ ДАМО СВЕШТЕНИКЕ!“, „НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!“

* Свештеници манастира Ђурђеви ступови на Ђурђевдан, 6. маја организовали кађење улица, када их је у главној улици дочекао одређени број грађана који су скандирали “Не дамо светиње” и кратко пропратио до краја улице

* Свештеници суду предочили да то није била уобичајена Ђурђевданска литија већ молитвени ход, да су се строго држали правила физичке дистанце и одбацили оптужбе да су организовали окупљање грађана у главној улици

______________________________________________________________________

        БЕРАНСКИ свештеници данас су на саслушању у Основном државном тужилаштву (ОДТ) негирали да су прекршили мере Националног координационог тела за заразне болести (НКТ), преносе подгоричке Вијести.

        Они су данас саслушани због „организовања литије на Ђурђевдан у Беранама“.

        Беранска полиција поднела је кривичне пријаве против Драгана Ристића, Стефана Миловановића, Милоша Цицмила, Предрага Драгојевића и Вуксана Вешовића, због „основа сумње да су одржавањем Ђурђевданске литије извршили кривично дјело непоступање по здравственим препорукама за сузбијање опасне заразне болести“.

        Свештеници су предочили да то није била уобичајена Ђурђевданска литија већ молитвени ход, да су се строго држали правила физичке дистанце и одбацили оптужбе да су организовали окупљање грађана у главној улици.

        Њих заступа тим адвоката.

        ОДТ би сада требало да донесе одлуку да ли ће подићи оптужницу или одбацити кривичну пријаву.

        Грађани окупљени испред ОДТ су се након обраћања и молбе једног од свештеника мирно разишли.

        Свештеници манастира Ђурђеви ступови су на Ђурђевдан, 6. маја организовали кађење улица, када их је у главној улици дочекао одређени број грађана који су скандирали “Не дамо светиње” и кратко пропратио до краја улице.

        Испред зграде Суда био се окупио велики број грађана који су стављали до знања да се неће разићи док се оптужбе не одбаце. 

        „Не дамо светиње, „Не дамо свештенике“ – узвикивали су.

        Испред су биле и породице свештеника, пријатељи, верници, општински функционери, плус - одборник ДПС Радош Раичевић који је био на свакој литији.

        Окупљени су узвикивали и „јави се Марко“, обраћајући се тако надлежном тужиоцу Марку Бојовићу.

        Архијерејски намесник берански протојереј ставрофор Драган Ристић казао је раније за Радио Светигору да је литија, која је за Ђурђевдан прошлa улицама Берана, одржана неколико сати пре него претходних година управо како би се избегла масовна окупљања грађана и како би се испоштовале мере сузбијања коронавируса које је прописало Национално координационо тело за спречавање ширења заразних болести. Нагласио је:

        „Ми се не плашимо јер као што је Христос казао – Ми нисмо од овога свијета, па нека онда и они своје судове дају да видимо о чему је ријеч и је ли молитва у Црној Гори забрањена“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари