Хризостом: За Србију је важно да политички, дипломатски и културолошки влада КиМ

МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ: СПЦ ЈЕ ПОТЦЕНИЛА ОПАСНОСТ ОД НОВОГ КОРОНАВИРУСА

* „Нисмо схватили шта корона носи са собом и да је реч о убица-вирусу, који нам је убио поглавара, митрополита Амфилохија, владику Милутина и десетине свештеника, монаха и монахиња. Можда је све то што се догодило била цена нашег непоштовања прописа које су одредиле епидемиолошке службе“

* „Простор КиМ је отет, али докле год Србија поштује резолуцију којом се дефинише да је Косово под Уједињеним нацијама, она има и могућност да утиче на ситуацију на том простору. За Цркву је најбитније да постоји на простору Косова и Метохије, а ми доле имамо доброг епископа, добру епархију, велико монаштво и манастире“

____________________________________________________________

       МИТРОПОЛИТ дабробоснаки и чувар патријаршког трона СПЦ Хризостом рекао је да би се вакцинисао против вируса корона, указујући да је велики заговорник вакцинације и имунизације, као и да је СПЦ потцијенила опасност новог вируса.

       "Корона вирус нас је научио да морамо озбиљније схватати искушења и понашати се у складу са њима, јер док је у Европи или Канади било дозвољено да само шесторо или десеторо верника уђе у цркву, код нас је било на десетине и стотине људи, али то је наш менталитет и опет смо добро прошли како смо могли. У том смислу, колико сутра бих, уколико би ме позвали, прихватио да примим вакцину", рекао је у интервјуу за Нова.рс митрополит Хризостом.

       Каже да уопште није лако изгубити "главу породице", те да је смрт патријарха Иринеја од вируса корона за људе у његовој околини била велико изненађење, јер он је био у веома доброј кондицији, иако је, када се говори о вирусу корона, спадао у ризичну групу људи.

       "Кад се то десило, ми смо морали да покажемо спремност. Зато се Синод одмах састао и преузели смо управљање Црквом. По законима и Уставу Цркве, ја сам као најстарији митрополит преузео вођење Синода и постао мјестобјуститељ патријарашког трона до избора новог патријарха Српске православне цркве. Није лако водити Цркву, то је истина”, напоменуо је Хризостом.

       Потврђује да је СПЦ погријешила у односу према вирусу корона који је потцијенила и није схватала његову опасност.

       "Нисмо схватили шта корона носи са собом и да је реч о убица вирусу, који нам је убио поглавара, митрополита Амфилохија, владику Милутина и десетине свештеника, монаха и монахиња. Можда је све то што се догодило била цијена нашег непоштовања прописа које су одредиле епидемиолошке службе'', рекао је.

       Сада, како је навео, треба "свима да поручимо да се не плаше и да имају повјерења у наш здравствени систем”.

       "Они сигурно прате квалитет вакцина и здравствено стање оних који се вакцинишу, уколико, не дај Боже, имају неку алергију. У питању су алергијске реакције које су увек могуће'', истакао је Хризостом.

       Он је додао да верује институцијама које тврде да су вакцине до 95 одсто сигурне, а неке чак и више, тако да, како је навео, није важно чија је вакцина, већ да је она добра и да нам омогући имунитет против опасног вируса који се поново враћа кроз нови сој.

       Осврћући се на предстојећи избор новог патријарха он је указао да црква даје људима прилику да гласају за кандидате.

       "То је тај добар, апостолски начин избора. Нови патријарх мора бити спреман да буде добар свједок Божји и да буде велики духовник, мудар, тактичан, вјешт и храбар. Бити пастир и предводник уопште није лако, посебно кад су присутна искушења попут овог тренутног у виду корона вируса”, напоменуо је Хризостом.

       Новог премијера Црне Горе Здравка Кривокапића, Хризостом види као потенцијалну инспирацију свим младим људима у Црној Гори, а сматра и да су министри веома добри и да је у Црној Гори завладала другачија култура разговора.

       "Примјећујем и да је аргументација која се износи потпуно уравнотежена, односно да није еуфорична и насилна. Не иде се више 'утук на утук', већ људи користе адекватна образложења, што је добра порука и пример и за Србију и Босну и Херцеговину”, рекао је митрополит дабробосански.

       Говорећи о Косову и Метохији, он је навео да је Србија као држава у таквој ситуацији да можда не може физички да контролише тај простор, јер је отет од ње, али да може политички, дипломатски и културолошки да влада тим простором и то и чини.

       "Докле год Србија поштује резолуцију којом се дефинише да је Косово под Уједињеним нацијама, она има и могућност да утиче на ситуацију на том простору. За Цркву је најбитније да постоји на простору Косова и Метохије, а ми доле имамо доброг епископа, добру епархију, велико монаштво и манастире'', истакао је Хризостом, преноси Танјуг.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари