Испред манастира Златица приведен Амфилохије, а тројица свештеника испред Храма Христовог Васкрсења

ТАПУШКОВИЋ: „ЗА ВРЕМЕ БОГОСЛУЖЕЊА ПРЕД МАНАСТИРОМ ВЛАДАЛО ПРАВО ОПСАДНО СТАЊЕ“

* Митрополит после литургије нагласио да је златичка светиња посвећенаХирстовом уласку у Јерусалим, чиме се Подгорица призива да, кроз њену обнову, постане нови Јерусалим

* Испред Храма приведени свештенци Мирчета Шљиванчанин, Велибор Џомић и Бранко Вујачић

        МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије приведен је данас у Центар безбедности Подгорица, након богослужења у цркви у насељу Златица, рекао је парох златички Бранко Тапушковић.

        "Митрополит је у Центру безбједности Подгорица. Приведен је послије службе, током које је владало право опсадно стање пред светињом... Очигледно, власт је почела са применом Закон о слободи вероисповести", рекао је Тапушковић.

        Нагласио је да је приведено и неколико свештеника из Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

        Ту су приведени свештеници Мирчета Шљиванчанин, Велибор Џомић и Бранко Вујачић

        Више свештеника и грађана доведено је у Центар безбедности Подгорица ради „прикупљања обавештења о околностима окупљања испред вјерских објеката“.

        Из Митрополије црногорско-приморске је подгоричком дневном листу "Вијести" незванично речено да је међу приведениима био и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

        Позиве за саслушање добили су и свештеник Лека Вујисић и ђакон Иван Црногорчевић.

        Митроплит је поводом Цвети - празника Уласка Господа и Спаса Исуса Христа у Јерусалим који је слава манастира Златица у Подгорици, у беседи након читања Јеванђељарекао да Христово распеће траје кроз векове, па и у наше дане:       

        „Наставља се Христово распеће, али се наставља и Његов улазак у Јерусалим, Његово непрекидно присуство у овом свијету, Његово прослављање на свим мјестима широм васељене. Прославља се Господ, с једне стране, као што је и у оно вријеме прослављан, али и, с друге – прогони се Господ из људских срдаца, разапиње се, прикива се на крст, као што је прикован на Голготи прије двије хиљаде година. Његово распеће траје до данашњега дана“.    

        Рекао је да је златичка светиња посвећена данашњем празнику, чиме се Подгорица призива да, кроз њену обнову, постане нови Јерусалим.

        Након Литургије темеље златичке светиње опходила је празнична литија, а онда је благосиљан славски колач.

        Владика Амфилохије је рекао да се Божја служба служи за све и сва:

        “И за оне који су присутни, и за оне који су одсутни из оправданих разлога, као што су данас многи одсутни због вируса који је завладао овим свијетом. За све се њих приноси ова Служба, сви су они овдје присутни. Духовно су присутни, као што су присутни сви они који су вјековима себе уграђивали у ову светињу“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари