Јереј Ненад Илић: Нове литије да почну са тачке на којој смо стали – без „увода“

ЊЕГОВА СУПРУГА АНАСТАСИЈА (ДИПЛОМИРАНИ ТЕОЛОГ): ЛИТИЈЕ МОГУ БИТИ РЕШЕЊЕ И ЗА ЦЕО СВЕТ

* „Нека са литијама буде као у серијама – чекамо другу сезону која мора да почне тамо где смо стали – без увода, право у радњу“

_________________________________________________________________________

        „ЧОВЕК који не осећа Васкрс остаје заробљен у биолошком, економском или кругу друштвених улога“, рекао јереј Ненад Илић за дванаесту по реду „Интернет литију“ која се емитује на таласима радија „Светигора“, Фејсбук и Инстаграм страници „Не дамо светиње“, као и на телевизији „Нови“.

        Отац Ненад је говорећи о празнику Васкрсења Господњег рекао да је тај догађај експлозија.

        „Ваксрс је разбијање свега тога, слобода која је непојамна и отварање према Богу,“ надахнуто је говорио свештеник Илић.

        У емисији је учествовала и његова супруга Анастасија Илић, дипломирани теолог, која је рекла да сви православни чекају поновни почетак литија, рекавши да ће оне наставити тамо где је све стало.

        „Литије могу бити решење за цео свет“, оцијенила је попадија Анастасија.

        Илићи су надовезујући се у коментару разлика између духовности Балкана и Запада, закључили да је појава литија у Црној Гори променила много шта.

        „До времена пре литија постојала је само традиција која се често мешала са религиозношћу“, закључила је Анастасија.

        Отац Ненад Илић учествовао је у последњој по реду реалној литији и једва је чекао свих месеци да се лично придружи тој величанственој колони.

        „Док нисам учествовао, пратио сам преко интернета, ловио најлепше тренутке, али ми је стварно много значило да се појавим у литији“, каже отац Ненад Илић додавши да је заиста захвалан заједници која га је примила као једног од њих.

        Он је рекао да се литије не могу најбоље ни описати осим као чудесне.

        „Велики број људи окупљен на једном месту не мора да буде маса, већ права и велика заједница. Свако је посебан, свако је личност а заједно добијамо велику снагу, као на икони“, рекао је свештеник Ненад Илић.

        Остаје закључак да запамтимо где смо стали:

        „Нека са литијама буде као у серијама – чекамо другу сезону која мора да почне тамо где смо стали – без увода, право у радњу“, закључио је свештеник и режисер Ненад Илић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари