Јоаникије: Обнављамо литије чим буде могуће – нисам сигуран да је власт за преговоре

ВЛАДИКА БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКИ ИЗ ЂУРЂЕВИХ СТУПОВА ПРЕДВОДИО ОНЛАЈН-ЛИТИЈУ       

* Ми наравно не желимо да кршимо правила, али не можемо да допустимо да се на другим местима скупљају хиљаде људи и да кроз маркете циркулише и до 10.000 људи дневно и ником ништа, а не дају верницима да уђу у храм и запале свећу. Нисмо кретени да то не видимо

___________________________________________________________________

        ЕПИСКОП будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је путем онлајн-литије из манастира Ђурђеви ступови код Берана да не види разлог да се литије не обнове чим то буде могуће.  

        Навео је да ће се и СПЦ изборити за слободу одржавања литија.

        Он је поновио да се СПЦ залаже за дијалог и додао да није сигуран да за то на другој страни има добре воље.

        "Ми смо истакли наше захтеве, тражимо да будемо равноправни са осталим верама, да нема дискриминације. Ми морамо бити спремни за дијалог док год се проблем не реши", рекао је Јоаникије.

        “Ми наравно не желимо да кршимо правила, али не можемо да допустимо да се на другим местима скупљају хиљаде људи и да кроз маркете циркулише и до 10.000 људи дневно и ником ништа, а не дају верницима да уђу у храм и запале свијећу. Нисмо кретени да то не видимо, и ако се буду поштовале слободе других, наравно да ћемо се и ми изборити за слободу одржавања литија”, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

        Владика Јоаникије је, говорећи о дијалогу са властима о дискриминаторском безакону о слободи вероисповести казао да се Црква залаже за дијалог, али да није сигуран да с друге стране има добре воље.

        “Нисам сигуран да добре воље има. Ми смо истакли наше захтеве, тражимо да будемо равноправни са осталим верама, да нема дискриминације. Ми морамо бити спремни за дијалог док год се проблем не реши. Уколико не буде могуће да се то питање реши кроз дијалог, онда имамо ово да кроз мирне литије тражимо своја права”, казао је Владика Јоаникије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари