Котор: Ступили смо у једну борбу - тек смо је започели

ЈОАНИКИЈЕ: НАША ВЛАСТ ЈЕ ЦРКВУ – СВЕТО И СЛАТКО ПРАВОСЛАВЉЕ – ИЗЛОЖИЛА НЕПРАВДИ

 

* Вадика будимљанско-никшићки: „Злогласни закон који се назива лицемјерно закон о слободи вјере заправо је закон против православља. Власт нас њиме  принуђава да избришемо своју историју, свој континуитет, правни субјективитет и да као биједа дођемо на шалтер код државе да се пријавимо као новооснована религија, као секта – без коријена, без историје”

* Од памтивијека су светиње Божје и завјештања оно што је свето и у то се не дира. Откуд то безумље да се удари на светиње и као Цркви православној, српској не припадају те светиње? То је страшна оптужба, то значи да смо ми нечије туђе узели. И ко нам то још говори? Говоре нам то они о којима се пише и у домаћој и у страној штампи да су се уписали у листе свјетских богаташа

__________________________________________________________________________

        НАКОН молебана у цркви Светог Николе, Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије предводио је са свештенством крсни ход улицама Котора.

        Након литије, Владика Јоаникије је подсетио да данас славимо Недељу православља и да је борба за поштовање икона са иконоломцима и крстоломцима трајала120 година.

        “И послије 120 година Господ је Цркву Божју обдарио великом побједом и великом славом. И од тада, након те побједе имамо овај велики празник икона”, рекао је Владика Јоаникије.

        Додао је да је то велика поука и за нас.

        “Јер, ми смо ступили у једну борбу. Тек смо је започели. Ступили смо у борбу против неправде и против дискриминације. Наша власт је Цркву, свето и слатко православље и светосавље изложила неправди и дискриминацији кроз овај злогласни закон који се назива лицемерно закон о слободи вјере. А заправо, то је закон против православља, јер нас власт кроз овај закон принуђава да избришемо своју историју, свој континуитет, правни субјективитет и да као биједа дођемо на шалтер код државе да се пријавимо као новооснована религија, као секта – без коријена, без историје”, рекао је

        Епископ будимљанско-никшићки. Поручио је да се то, наравно, неће догодити.

        “Не смијемо дозволити то понижење”, поручио је Владика Јоаникије уз поклике вјерног народа: Не дамо светиње!

        Нагласио је да су властодршци ударом на Цркву ударили на два основна стуба на којима почива савремени свијет – на слободу вјере и на право својине.

        “А цркве и манастири не представљају обично право својине. То су светиње за које су наши преци, родитељи и прародитељи живјели, гинули и главе своје полагали. Од памтивијека су светиње Божје и завјештања оно што је свето и у то се не дира. Откуд то безумље да се удари на светиње и као Цркви православној, српској не припадају те светиње? То је страшна оптужба, то значи да смо ми нечије туђе узели. И ко нам то још говори? Говоре нам то они о којима се пише и у домаћој и у страној штампи да су се уписали у листе свјетских богаташа. На који начин? Не улазимо ми у то, али знамо с ким разговарамо. И знамо своја права”, подвукао је Владика.

        Владика је поручио да ћемо се борити за наша права.

        “Борићемо се за завјештања, за светиње, за предање, за своје претке, за нас, за наше потомство, за будућност наше дјеце – да знају ко су, које им је наслеђе и шта и они требају да чувају и да бране”, поручио је Владика Јоаникије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари