Ковић: Литије у Црној Гори указале су пут за цео српски народ

ОБРАТИО СЕ ОНИМА КОЈИ СУ СЕ ПРЕКО „СВЕТИГОРЕ“ УКЉУЧИЛИ У ИНТЕРНЕТ-ЛИТИЈУ

* Показало се да је заправо хришћанство нека врста контракултуре ономе што је доминантни модел који нам се данас намеће преко телевизије и друштвених мрежа а то је стари титоизам који се прелио у модерни западни материјализам, нихилизам и хедонизам

       * Европска култура је један од стубова хришћанства. Такви напади се данас догађају и у Црној Гори где остаци остатака једног режима из 1945. сада - додуше са новим господарима - не само да јуришају на Српску православну Цркву,они заправо јуришају на хришћанство

* Данас нам се шаље порука да верујемо у холивудски мит уместо у косовски мит. Ако се одрекнемо својих митова или тачније завета - бићемо принуђени, милом или силом, да узмемо њихов мит и њихов завет, јер их и они имају, поготово амерички калвинисти. Друштва почивају на митовима који држе заједницу на окупу и то је тако свуда

__________________________________________________________________________

        ИСТОРИЧАР – проф. др Милош Ковић – био је  у литијама у Никшићу, Бару и Будви, а управо је био и учесник „Интернет-литије“ у организацији „Светигоре“.

        И, прво је оценио  да смо као народ пронашли пут у Црној Гори где се деценијама налазимо под истом диктатуром, а да су литије као својеврстан феномен убудуће указале на пут за цео српски народ.

        „Поготово што је било снажан утисак доминантно присуство младих људи који су указали на будућност и шта ће се догађати у будућности. То је нека најава будућности и правца у коме иду ти млади људи. Показало се да је заправо хришћанство нека врста контракултуре ономе што је доминантни модел који нам се данас намеће преко телевизије и друштвених мрежа а то је стари титоизам који се прелио у модерни западни материјализам, нихилизам и хедонизам.

        - То је та копча коју литије данас имају не само са нашом историјом, већ и са питањем како даље и како спојити оно што је наша заветна историја са оним што ће се догодити у будућности. Наша црква на Косову и Метохији и нарочито у Црној Гори сведочи неку врсту повратка изворима и раном хришћанству, страдалној историји Цркве и њеним почецима. То су, по мом мишљењу, сокови који напајају литије.

        - Ова власт није само антисрпска него је и антихришћанска па и богоборачка, како каже митрополит Амфилохије. Добар део савременог света је такав а ви сада у Црној Гори сведочите ту непосредну везу са прогоњеном, изворном Црквом из времена након Христа.“

        Ковић је у наставку указао: „Српска Црква је древна, а оно што је древно - живо је и пулсира, а то је данас живо у Црној Гори. Ви у Црној Гори, у том малом простору, данас браните хришћанство. Реч је о томе што много људи у Европи схвата да је на Косову почео обрачун са хришћанством и да су њихове владе удружене у нечему што су били остаци идеологије Енвера Хоџе и савременог екстремизма, помогле у уништавању хришћанских богомоља.

        - Њихове владе су се удружиле са исламистима као што су се удружиле да прогоне нашу православну хришћанску арапску браћу на Блиском истоку. То људи осећају, то се догађаја на Косову и они кажу да је на Косову нападнута Европа.

        - Европска култура је један од стубова хришћанства. Такви напади се данас догађају и у Црној Гори где остаци остатака једног режима из 1945. сада - додуше са новим господарима - не само да јуришају на Српску православну Цркву,они заправо јуришају на хришћанство.“

Милош Ковић

        Осврнувши се на прогоне српског народа кроз историју,Ковић наглашава да је то процес који се мора сагледати у дужем историјском контексту:

        „Једно је геополитика а друго духовна борба, оно што се на Западу назива „културни рат“. Данас се нама шаље порука да верујемо у холивудски мит уместо у косовски мит. Лепо је Емир Кустурица казао да: ако морам да бирам између два мита, холивудског и косовског, бирам косовски јер ми је ближи, боље га разумем и он је мој.

        - Просто, ако се одрекнемо својих митова или тачније завета - бићемо принуђени и присиљени, милом или силом, да узмемо њихов мит и њихов завет, јер их и они имају, поготово амерички калвинисти. Друштва почивају на митовима који држе заједницу на окупу и то је тако свуда.

        - Ми имамо косовски завјет који је обновљени светосавски завет а који је опет обновљен и српским историјским искуством потврђен Нови завет. Читајући биографе светог Саве, долазимо до сазнања да је његов бег из двора, одлазак у манастир и целокупни живот заправо опредељење за Царство небеко. То исто видимо код кнеза Лазара и његових војника. Како каже извор, један савремени раванички монах: „Они кренуше на бојно поље охрабрени молитвама светих отаца наших светог Саве и светог Симеона“.

        - Лазар остаје у том опредељењу а то је опредељење за истину а не за лаж. То је био избор између страха и подвига. Косовско и светосавско опредељење је опредељење за вечне и непролазне вредности и спремност да се за њих жртвујемо. Жртва је кључна реч која обухвата заједницу у Старом и у Новом Завету.

        - Идеја Новог Израиља која се често јавља у нашој средњевековној књижевности представља пут изабраног народа али и пут личног спасења Цркве Божије која је Нови Израиљ у Новом Завету.“

        - Тај завет данас сведочи српски народ у Црној Гори. Како сте се одржали у овом режиму и како је данас васкрсла Црна Гора након свега - то је чудо које историчари не могу објаснити држећи се само историјских факата али има нешто што се зове есхатологија, смисао историје и историософија. Литије су указале на пут који није националистички ни национални већ хришћански, пут који обухвата све.“ казао је на крају гостовања у „Интернет литији“ проф. др Милош Ковић.

         https://mitropolija.com/2020/05/01/dr-milos-kovic-litije-su-ukazale-na-hriscanski-put-podviga/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари