Ослобођени Јоаникије: Ова борба ће да траје - треба да се спремимо за дугу борбу

ЂУКАНОВИЋЕВ РЕЖИМ КЛЕЦНУО: ОКУПЉЕНИ СКАНДИРАЛИ "ХОЋЕМО ЛИТИЈЕ!", "НЕ ДАМО ВЛАДИКУ!" И "НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!"

* Јоаникије: Власт повремено ратује са Његошем, а сада и са Светим Василијем. Није то добро! Комунистима је у своје вријеме игуман Острошког манастира рекао: ставите митраљез испре ћивота Светог Василија – народ ће опет долазити!

* Само у Улици Николе Тесле, у делу где се налази зграда суда и тужилаштва и где су се окупили верници, није било уличне расвете

____________________________________________________________________

        РЕЖИМ Мила Ђукановића поклекнуо је, али – само на једно колено.

        Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и  осам свештеника Митрополије црногорско-приморске – којима је раније био одређен притвор од 72 сата због литије која је у Никшићу одржана 12. маја, на којој се окупило више хиљада грађана - пуштени су на слободу.

        Када су грађани који су били окупљени испред зграде тужилаштва сазнали за одлуку о пуштању на слободу, почело је скандирање "Владика, побједа" и "Никшићани бране светиње".

        Руководилац Основног државног тужилаштва (ОДТ) у Никшићу, Стево Шекарић рекао је  новинарима да Јоаникију и осморици свештеника неће бити продужено задржавање, а о детаљима ће бити речи сјутра на конференцији за новинаре која је заказана за 10 часова.

       Ослобођени Владика Јоаникије окупљеним верницима, а и онима који су тај тренутак чекали у другим градовима, обратио се речима:

        - Христос Васкрсе! (скандирање: „Добродош`о, Владико!“). Захваљујем се на вашој подршци у љубави (скандирање: „Не дамо те, Владико!“). Ваша подршка израз љубави према Цркви.

        Објаснио је да се српски народ окупио у Никшићу на дан Светог Василија Острошког, као и сваке године, и да Црква није имала право да га увреди, а да би власт имала много више проблема да он, митрополит Амфилохије и свештеници нису стали на чело народа. Додао је да су полицајци који њега и осам свештеника држали у притвору били више него коректни. Па наставио:

        - Понашали су се професионално и коректно. Они су дио нашег већинског народа. Друго је власт. За њу као да су једини проблем наша вјера и Црква. Власт повремено ратује са Његошем, а сада и са Светим Василијем. Није то добро! Комунистима је у своје вријеме игуман Острошког манастира рекао: ставите митраљез испре ћивота Светог Василија – народ ће опет долазити!

        Уследило је скандирање „Не дамо светиње!“, а владика је рекао:

        - Пробудила се вјера. Свети Василије са набеса надгледа и чува свој народ. Ови из власти још ништа нису научили. Ова борба ће да траје. Треба да се спремимо за дугу борбу (скандирање: „Хоћемо литије!“). Не могу све рећи. Хоћемо слободу вјере. Хоћемо поредак у држави. Хоћемо да се поштују Устав и закони. Не исцрпљујемо се сада више. Од јутрос сте овдје, а биће дана (скандирање: „Живио, Владико!“). Нека се борба настави – истином, правдом и љубављу према нашој Отаџбини. (Скандирање: „Не дамо светиње!“)

        У Улици Николе Тесле, али само у делу где се налази зграда суда и тужилаштва и где су грађани, није било уличне расвете.

Бијело Поље: Не дамо Владику, Црна Гора

и Србија то је једна фамилија

        У Бијелом Пољу  је одржан нови протест грађана на градском тргу, због хапшења владике Јоаникија и свештеника Будимљанско-никшићке епархије.

        Окупљени грађани су узвкивали: "Мило лопове", "Баците штитове", "У нама је срце лавље, ми бранимо православље", "Не дамо владику", "Не дамо свештенике", "Црна Гора и Србија то је једна фамилија".

Пљевља: Устала је Црна Гора

светиња се бранит мора

        Протест у Пљевљима због хапшења владике будимљанско-никшићког Јоаникијја и осам свештеника авршен је вечерас око 21 сат без инцидената. 

        Окупљање грађана у главној градској улици почело је око 20 часова, након чега је колона кренула Тршовом улицом до цркве Свете Петке. 

        Код цркве их је сачекао кордон полиције, па су се грађани истим путем вратили до Улице Краља Петра Првог.

        На једном и другом крају ове  улице били су постављени кордони полиције.

        Окупљени су узвикивали "Не дамо владику", "Не дамо светиње", "Устала је Црна Гора светиња се бранит мора", "Мило лопове" и "Косово је Србија". 

        После  једносатне шетње грађани су се разишли, након чега  се повукла и полиција.

Будва: Мило лопове, пустите нам попове

        Трећу ноћ за редом више од 1.000 Будвана протестовало је због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника.

        Окупљени су узвикивали "Пустите нам владику", "Косово је срце Србије", "Устала је Црна Гора - светиња се бранит мора", "Мило лопове, пустите нам попове".

        Узвикивали су и "Сви на улице да бранимо наше светиње", "Полицијо браћо мила, не слушајте више Мила".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари