Митрополит Амфилохије у суду на Цетињу: Не сматрам се одговорним, власт крши законе

 ПОЛИЦИЈА УЗЕЛА ИЗЈАВЕ ОД 7 СВЕШТЕНИКА, УЗЕЋЕ И ОД АНДРИЈЕ ЈОВИЧЕВИЋА И АНДРИЈЕ МАНДИЋА

* Полиција узела изјаве од 7 свештеника, а узеће и од Андрије Јовичевића и Андрије Мандића

* У писаној изјавио, митрополит црногорско-приморски указао и упозорио:Свештени чин опијела је наша људска и хришћанска дужност и обавеза. Ни по Божјем, а ни по државном закону ми нисмо имали право да своју митрополитску и људску дужност не извршимо без обзира на било каква потоња тумачења у јавности... Вјерски обреди нису забрањени, а Управа полиције се понаша и, што је још опасније, поступа као да јесу...   Уставом загарантована права могу бити ограничена само законом, а не никаквим наредбама и то без проглашеног ванредног стања

____________________________________________________________________

        МИТРОПОЛИТ црногорско приморски Амфилохије саслушан је данас у Основном суду на Цетињу због кршења мера и прописане забране окупљања, јер је држао опело на сахрани историчара Владимира Јовичевића у Ријеци Црнојевића.

        Митрополит је рекао на саслушању да се не сматра одговорним.

        По налогу тужилаштва, цетињској полицији је претходних дана, изјаве у својству грађана дало седам свештеника који су такође присуствовали сахрани у Ријеци Црнојевића.

        Цетињска полиција ће, како је незванично саопштено ТВЦГ, у току ове и наредне седмице саслушати и друге особе које су биле присутне на сахрани, међу којима и Андрију Јовичевића, покојниковог сина, и једног од лидера опозиционог Демократског фронта Андрију Мандића.

        Митрополит је Основном државном тужилаштву у Цетињу одговорио и у писаној форми, наглашавајући:

        „Први пут за више од 80 година живота и 60 година своје свештенослужитељске службе, управо у ово вријеме, два пута смо позивани у Управу полиције да дајемо изјаве због обављања својих свештених дужности и служби. Као Митрополит Црногорско-Приморски и као човјек, исказујем људски и епископски протест због тога што се опијело и сахрана покојника на овакав начин од стране државних органа злоупотребљавају, правно процесуирају и скрнаве.

        Свештени чин опијела је наша људска и хришћанска дужност и обавеза. Ни по Божјем, а ни по државном закону ми нисмо имали право да своју митрополитску и људску дужност не извршимо без обзира на било каква потоња тумачења у јавности”.

        Митрополит у изјави подсећа и да верски обреди нису забрањени што се види из аката који су донети у Црној Гори од 14. марта ове године до данас, а да је више него очигледно да се Управа полиције понаша и, што је још опасније, поступа као да су верски обреди и то само Православне Цркве забрањени, а свештеници и монаси непожељна друштвена категорија:

        „Мјере које су уведене због ширења вируса корона од стране једног броја државних органа и носилаца јавних функција, а посебно од провладиних медија, искоришћене, а и даље се користе за идеолошко-партијско застрашивање вјерника са позиција јавне власти и масовно кршење Уставом загарантованих права која могу бити ограничена само законом, а не никаквим наредбама и то без проглашеног ванредног стања“.

        Амфилохије је на крају изјаве поручио  не само цетињском тужилаштву:

        „Због свог служења Васкрслом Христу Господу спремни смо да одговарамо пред сваким судом овога свијета”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари