Онуфрије: Задивљен сам масовношћу литија у Црној Гори, ваш пример је охрабрујући и надахњујући

МИТРОПОЛИТ КИЈЕВСКИ У ТРОДНЕВНОЈ ПОСЕТИ МИТРОПОЛИЈИ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОЈ

* ОНУФРИЈЕ:  У име Украјинске православне цркве изражавам благодарност вашој најсветијој Српској православној цркви за канонску и светоотачку позицију коју је заузела непризнавањем раскола у нашој држави

* АМФИЛОХИЈЕ:  Митрополија црногорска је у своје вријеме, с обзиром да је стварала независну државу Црну Гору, словила да је у том смислу аутокефална, али је била Митрополија Пећке патријаршије, што је већ 800 година, и као таква је призната у читавом свијету. Не може на градским трговима група људи да се скупи и прогласи себе за аутокефалну цркву

* ОНУФРИЈЕ:  УПЦ, упркос расколу, не само да је преживела него је постала још јача. Данас имамо 53 епархије, 12 300 парохија и 250 манастира. УПЦ има више од стотину архијереја, око 12 400 свештенослужитеља и око 4 600 монаха који се брину о многомилионској украјинској пастви

* АМФИЛОХИЈЕ: Имам још наде (да ће влада повући закон), јер разговарамо и са овима из Европе и Америке и они се чуде и траже да се то питање рјешава дијалогом. Вријеме је да се насиље прекине и да будемо демократска земља, а не демонократска

___________________________________________________________________________

        ЊЕГОВО Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, који борави у тродневној посјети Митрополији црногорско-приморској, казао је данас на конференцији за новинаре у Подгорици да се догађаји у црквеном животу у Црној Гори и Украјини налазе у центру збивања читавог православног света.

        “Веома јасно схватамо ситуацију у којој се налази ваша света Црква, зато што је нешто слично већ преживела и у одређеном степену наставља да преживљава и наша Црква. У црквеној историји су бивали разни периоди, како мирнодопски тако и периоди исповедништва и мучеништва. Без обзира на све то, Господ је увијек био са својим народом и никада није остављао своју Цркву”, рекао је предстојатељ Украјинске православне цркве.

        Додао је да је увјерен да Господ ни сада неће оставити своју Цркву и да ће помоћи своју Цркву у искушењима која данас трпи и у Црној Гори и у Украјини.

        “Више од тридесет година је прошло од када је пао комунистички режим. Још пре него што је постала независна Украјина, у њој се појавио раскол. Тај раскол је уз помоћ појединих представника државних власти и политичара наставио да живи и до данашњег дана. Нажалост, тај раскол је данас изашао ван граница Украјине и прети да подели читаво православље”, казао је он.

        Митрополит кијевски је казао да украјински расколници, који су без покајања били примљени у црквено општење од стране Патријарха константинопољског његовом једностраном одлуком, немају апостолско прејемство.

        “И та чињеница не само што чини немогућим евхаристијско општење са њима, већ оскврњава и Цркву Христову”, поручио је Митрополит Онуфрије.

        Подсетио је да Свети апостол Павле учи да је Христос заволео Цркву и себе предао за њу да би она била без мрље и порока, света и непорочна.

        “Тужно је да се таквим безаконим дествима нарушавају, не само принципи црквене саборности и апостолског прејемства, него се нажалост унижава и морални лик Цркве Христове. У вези са тим, хтео бих да од лица Украјинске православне цркве изразим благодарност вашој најсветијој Српској православној цркви за канонску и светоотачку позицију коју је заузела непризнавањем раскола у нашој држави”, рекао је предстојатељ УПЦ.

        Додао је да је УПЦ, упркос расколу, не само преживела и не само остала најдомицилнија Црква у Украјини него је постала још јача.

        “Данас имамо 53 епархије, 12 300 парохија и 250 манастира. УПЦ има више од стотину архијереја, око 12 400 свештенослужитеља, око 4 600 монаха који се брину о многомилионској украјинској пастви”, објаснио је он.

        Додао је да је неретко бивало, а и данас тако бива да политичари подлијежу искушењима да се мешају у црквени живот и да Цркву користе за своје личне и политичке интересе.

        “Политичари желе да управљају Црквом. Без обзира на то, Црква не смије да то дозволи. Црква не може да се мења по мерилима људским. Наравно да разимем да је Црква као организам неудобна за грешног човека који је навикао да живи по својим страстима. Но, без обзира на то, није Црква та која треба да се мења и да се усаглашава са потребама грешне људске природе. Онај ко треба да се мења је сам човек да би постао бољи, чистији и уподобљен Христу”, објаснио је Митрополит светога града Кијева.

        Рекао је да је задивљен масовношћу литија у Црној Гори у којима учествује безмало половина становништва ради духовног укрепљења и заштите светиња.

        “Пријатно смо задивљени како штитите веру, вашим јединством и васкрсењем православне вере у Црној Гори. За нас, православне Украјинце ваш пример је веома охрабрујући и надахњујући. Данас смо овде са вама, не само да поделимо радост празника (Светог Симеона Мироточивог), него и да још једном потврдимо истинитост библијских речи: Кад брат брату помаже, он остаје тврд као град”, поручио је Блажењејши Митрополит кијевски Онуфрије.

        Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је казао да однос Црне Горе са Кијевом није од јуче и подсетио да је Петар Други Ловћенски Тајновидац пјевао како је славио Божић и у Витлејему и у Светој Гори и како је славио `у свето Кијево`. Истакао је да је овај долазак Блажењејшег веома значајан за утврђење јединства Православне цркве за које се он упорно бори читаво ово време и представља огромну већину православних Украјинаца:

        “Украјинска православна црква је једна установа веома крепка и снажна, гдје се обнавља духовни живот”, казао је владика Амфилохије и подсетио на остатке комунистичке власти и унутрашњих црквених проблема, који су настали од 1920. када је била група тзв. самосвјатих, тако да се данас уз помоћ Цариградске патријаршије ствара посебна црква од тих расколника.

        Он је казао да је добра идеја да се обједини народ, али да не може на такав начин, јер у православној Цркви постоје услови које треба испунити да би једна Црква могла да добије своју аутокефалност:

        “Прије свега то треба да буде Црква, не може самопроглашење аутокефалности, као што је случај и код нас гдје се појавила секта. Митрополија црногорска је у своје вријеме, с обзиром да је она стварала независну државу Црну Гору, словила да је у том смислу аутокефална, али је била Црква, Митрополија Пећке патријаршије већ 800 година, и као таква била призната у читавом свијету. Не може на градским трговима група људи да се скупи и прогласи себе за аутокефалну цркву.”

        Указујући на остатке комунизма, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је казао да наши људи из појединих партија мисле да је Цркву створити исто што и партије које настају тако што се скупи група људи и прогласи свој програм. Срећом, народ је у Црној Гори разуман и већински, без обзира на њихово национално опредељење, припада и зна шта је Црква, што сведоче и ове литије.

        Одговарајући на питања новинара Митрополит Амфилохије је рекао да Црква у Црној Гори разговара са Европом и Америком о питању Закона о слободи вероисповести.

        “И они се чуде и траже да се питање Закона о слободи вјероисповјести рјешава дијалогом. Забрињава ме то што је Влада Црне Горе повукла закон за мајке, а нијесу смјели. Мада то значи да могу да повуку законе, а Закон о слободи вјероисповјести, који треба да повуку и промјене не желе, већ га се држе као пијан плота”, казао је он.

        Он је изразио чуђење како Влада није сазвала експертске комисије и тимове, а њихови представници изјављују да неће повући закон.

        “Имам још наде, јер разговарамо и са овима из Европе и Америке и они се чуде и траже да се то питање рјешава дијалогом. Вријеме је да се насиље прекине и да будемо демократска земља, а не демонократска”, поручио је Митрополит Амфилохије.

         https://mitropolija.com/2020/02/28/mitropolit-kijevski-onufrije-za-nas-pravoslavne-ukrajince-vas-primjer-je-nadahnjujuci/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари