Латинка превиђа „ситницу“: да нису Срби учинили непожељним Никезића, К. Поповића и Ђиласа већ - Тито

У ЗРЕЊАНИНУ ПРЕДСТАВИЛА СВОЈУ НОВУ КЊИГУ

„ДОМИНАНТНА И НЕЖЕЉЕНА ЕЛИТА“

Латинка Перовић

        ИСТОРИЧАРКА Латинка Перовић изјавила је да је за доминантну српску елиту кроз историју приоритет био и остао ослобођење и државно уједињење српског народа, док је „нежељена“ елита територијалној експанзији, ратовима и насиљу претпостављала развој државе и слободног грађанина.

        „То су били образовани и рационални људи који су били третирани као издајници у односу на онај приоритет, и такве су им биле судбине. Неки од њих су били уклоњени са политичких дужности, неки били на робији, у изгнанству, а неки као (Иван) Стамболић и (Зоран) Ђинђић су платили цену животом“, казала је Перовић у понедељак увече на промоцији своје књиге „Доминантна и нежељена елита“ у Позоришном клубу „Зелено звоно“ у Зрењанину.

        Историчар Миливој Бешлин оценио је да су у друштву у Србији угрожени темељи критичке историографије и додао да историчари „тако радо себе стављају у позиције државних сервисера и идеолошких трибуна“.

        Књига говори о 13 личности: од Добрице Ћосића који представља доминантну елиту, преко Марка Никезића, Коче Поповића, Милована Ђиласа, Ивана Ђурића, Слободана Инића, Ивана Стамболића, Олге Поповић Обрадовић, Симе Ћирковића, Новака Прибићевића, Зорана Ђинђића, Богдана Богдановића и Радомира Константиновића, који по тумачењу ауторке припадају „нежељеној“ елити.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари