Мрачни драгуљ северњачког соула

Албум "Back to Black" Ејми Вајнхаус најпродаванији албум 21. века у Великој Британији

  • Албум, издат 2006. године,  нашao се на првом месту после само месец дана од Ејмине смрти са продатих 3, 26 милиона копија и „потукао“ дотадашњег  апсолутног шампиона Џејмса Бланта и његов првенац “Back to Bedlam“ из 2004. године
  • Колико је овај албум из темеља померио читаву планету можда најбоље говори податак да је 2008. године освојио пет Греми награда, и то у категоријама за албум године, песму године, најбоље женско поп извођење за песму ‘’Rehab’’, најбољи поп албум и најбољег новог извођача
  • Оно што њен други албум чини тако посебним јесте мешавина музике шездесетих година прошлог века која је укомбинована са соулом, ритмом и блузом, попом и нео соулом, искреност и рањивост у интерпретацији, као и текстови који говоре о њеним емотивним везама и искуствима са дрогом, алкохолом и сексом 
  • Ејми је за себе говорила да није рођена да наступа пред блештавим светлима позорнице већ само да искористи таленат који јој је богомдан

Пише: МАЈА ЧАНОВИЋ

       ДРУГИ ( и последњи) албум Ејми Вајнхаус «Back tо Black“ проглашен је 24. августа ове године за најпродаванији албум 21. века у Великој Британији. Албум, издат 2006. године, се нашao на првом месту после само месец дана од Ејмине смрти са продатих 3, 26 милиона копија и „потукао“ дотадашњег  апсолутног шампиона на Острву по броју продатих албума (3,25 милиона) , Џејмса Бланта и његов првенац „Back to Bedlam“ из 2004. године, објавио је британски Official Charts Company (ОСС). Тиме се овaj, по многима антологијски носач звука нашао међу 12 најпродаванијих албума свих времена на подручју Велике Британије.

       Један од разлога због чега је добио титулу најпродаванијег албума је сигурно и тај што су ОСС пре смрти Вајнхаусове третирали оригинално и делукс издање као два различита. До 23. јула 2011. године продато је 3,08 милиона копија оба здања да би након њене смрти фанови купили још 175.000.

       После објављивања првог албума „Frank“ (Френк) 2003. године, Ејми је своје име уписала у музичку историју са свега 23 године када је албум „Back to Black“ 4. октобра 2006. године објавила издавачка кућа Island Records. Колико је овај албум из темеља померио музичку планету можда најбоље говори податак да је 2008. године освојио пет Греми награда на 50. додели истоимене награде, и то у категоријама за албум године, песму године, најбоље женско поп извођење за песму «Rehab“, најбољи поп албум и најбољег новог извођача. Такође, продуцент Марк Ронсон, који је заједно са Салам Ремијем продуцирао албум, добио је Гремија као продуцент године, а Ејми се 2009. године нашла у Гинисовој књизи рекорда као британска уметница са највише освојених Гремија.

                  

БУМ У НАЈЕЗДИ РИТАМ МАШИНА

       Многи музички зналци, као и љубитељи музике широм света сматрали су да је Ејми најзначајнији уметник који се појавио у последњих 20 година. Оно што њен други албум чини тако посебним јесте мешавина музике шездесетих година прошлог века која је укомбинована са соулом, ритмом и блузом, попом и нео соулом, искреност и рањивост у интерпретацији, као и текстови који говоре о њеним емотивним везама (посебно са Блејк Филдер - Сивилом са којим је две ипо године провела у браку, а којег многи виде као главног кривца за увођење Ејми у свет наркоманије) и искуствима са дрогом, алкохолом и сексом.   

       Својом крхом, али крајње необичном појавом налик на пинап девојке и тетоважама које више приличе лучким радницима, али пре свега гласом толико моћним да буквално оставља без даха већ при првом слушању направила је прави бум у најезди ритам машина, бесмислених текстова који се заборављају  после месец- два и клонираних силиконских и искварцованих девојака скромних гласовних могућности. У 21. веку, када се музика више гледа него слуша, вратила је целу планету у доба Еле Фицџералд, Дасти Спрингфилд и Ете Џејмс.

       Можда је најбољи опис Вајнхаусове дао музички критичар Мет Харви у својој рецензији албума „Back to black“ за ББЦ.

                  

СВЕ ПРШТИ ОД ЕМОЦИЈА И ПОЖУДЕ

       «Постоје две врсте дива у соул музици. У једној групи имамо певачице попут Дајане Рос с дивљом косом и Бијонс Ноулс, савршено исполиране површине. С друге стране имамо певачице попут Ете Џејмс у чијим интерпретацијама све пршти од емоција и пожуде, а Ејми свакако припада тој традицији ‘’ црног соула’’. Читав албум, на којем нам она открива нимало лепу слику о себи, звучи као да је снимљен 1967. године. Једанаест песама од по три мунута пуни су мелодраме у којима попут мрачног драгуља северњачког соула Ејми, загонетна и препуна дубоке и јаке страсти, приказује како је то бити несређен када је реч о љубави и пожуди ‘’ .

       На оригиналном албуму у 35-oминутном трајању нашло се 11 песама: "Rehab" , "You Know I'm No Good" ( коју су већ на лето 2007. године обрадиле Ејмине острвске колеге, група ‘’Arctic Monkeys ‘’) , "Me & Mr Jones", "Just Friends", "Back to Black" , "Love Is a Losing Game", Tears Dry on Their Own" , "Wake Up Alone", "Some Unholy War" , "He Can Only Hold Her"  и "Addicted".  Делукс издање је угледало светлост дана у Европи 5. новембра 2007. године и садржало је ремастеризоване песме, као и извођења уживо појединих песама са оргиналног албума.

       По први пут поклоници њене музике имали су прилику да чују "Valerie", коју су до тад могли да слушају на албуму њеног продуцента Марка Ронсона, а коју је почетком септембра ове године као својеврстан омаж Ејми на МТВ додели награда извео популарни Хавајац Бруно Марс. Поред ње, на луксузном издању нашле су се "Cupid", "Monkey Man", "Some Unholy War", "Hey Little Rich Girl", "You're Wondering Now"и "To Know Him Is to Love Him" које до тад публика уопште није била у прилици да чује.

          СУМЊИЧЕНА ЗБОГ ДРОГЕ И АЛКОХОЛА

       Нова светска звезда је дефинитивно била рођена када су се у етру 23. октобра 2006. године нашли први тактови њеног првог сингла «Rehab“ у којем на врло отворен начин пева о некадашњем одбијању на одлазак на лечење од алкохола на захтев њеног тадашњег менаџмента. Ипак, у многим земљама је ова песма сматрана промовисањем алкохола и дрога те је готово скинута са многих издања албума који је постао петоструко платинаст. Ејми је крчила свој пут ка музичкој бесмртности сингловима "You Know I'm No Good", издатим у јануару 2007., "Back to Black ‘’ у априлу, "Tears Dry on Their Own" објављеном 13. августа 2007. и можда њеном најлепшом баладом "Love Is a Losing Game" која је као сингл објављена 10. децембра  2007. године.

       Током прве две недеље по објављивању, албум је у Великој Британији продат у 70.784 копије да би у децембру 2007. године постао шестоструко платинаст са више од 1,8 милиона продатих носача звука. У САД је албум објављен 13. марта 2007. године и дебитовао је на Билбордовој топ листи на седмом месту са продатих 51.000 примерака у првој недељи да би у марту 2008. године постао двоструко платинаст са продатих више од 2,4 милиона копија.

ПЛАНЕТАРНА СЛАВА И НОВАЦ

       И широм Европе албум је постигао огроман успех. На European Top 100 Albums ‘’ Back to black ’’ је неприкосновено владао током 13 недеља и био на првом месту топ листа у Аустији, Белгији, Норвешкој, Грчкој, Пољској, Португалији, Шпанији, Швајцарској и Немачкој, у којој се нашао међу пет најдаунлоудованијих албума свих времена. У октобру 2010. албум је проглашен за седмоструко платинаст од стране Међународне федерације фонографске индустрије јер је широм Европе продато више од седам милиона копија.

Албум јој је донео планетарну популарност, новац и славу о којој многи сањају, али све то јој није донело срећу. Ејми је за себе говорила да није рођена да наступа пред блештавим светлима позорнице већ само да искористи таленат који јој је богомдан. Обожавана и оспоравана соул дива би 14. септембра прославила 28. рођендан. Неоспорно је да је са 27 година  својом уметничком генијалношћу постигла оно што многима неће поћи за руком ни са 60 и поред највећег труда, оставила је домаћи задатак многим својим колегиницама како треба да звуче, али и пример другима шта се дешава када живе изузетно порочним животом.

Rehab

Songwriters: Winehouse, Amy;

 

They tried to make me go to rehab, I said, "No, no, no"
Yes, I've been black but when I come back you'll know, know, know
I ain't got the time and if my daddy thinks I'm fine
He's tried to make me go to rehab, I won't go, go, go
 
I'd rather be at home with Ray
I ain't got seventeen days
'Cause there's nothing, there's nothing you can teach me
That I can't learn from Mr. Hathaway
 
I didn't get a lot in class
But I know we don't come in a shot glass
 
They tried to make me go to rehab, I said, "No, no, no"
Yes, I've been black but when I come back you'll know know know
I ain't got the time and if my daddy thinks I'm fine
He's tried to make me go to rehab, I won't go, go, go
 
The man said, "Why do you think you here?"
I said, "I got no idea"
I'm gonna, I'm gonna lose my baby
So I always keep a bottle near
 
He said, "I just think you're depressed
Kiss me, yeah baby and go rest"
 
They tried to make me go to rehab, I said, "No, no, no"
Yes, I've been black but when I come back you'll know, know, know
 
I don't ever wanna drink again
I just, ooh, I just need a friend
I'm not gonna spend ten weeks
Have everyone think I'm on the mend
 
And it's not just my pride
It's just 'til these tears have dried
 
They tried to make me go to rehab, I said, "No, no, no"
Yes, I've been black but when I come back you'll know, know, know
I ain't got the time and if my daddy thinks I'm fine
He's tried to make me go to rehab, I won't go, go, go

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари