Стевандић: Није битно ко где администрира и како ће ко схватати Дрину - она за нас није граница

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ РС УВЕРЕН ДА СРБИ НИКАДА НИСУ БИЛИ УЈЕДИЊЕНИЈИ НЕГО ШТО СУ ДАНАС

* Ненад СТЕВАНДИЋ: Срби су дочекали ослобођење од Турака, Аустроугара, фашиста и нациста, али нису дочекали уједињење. Уједињење је било нешто што нас је могло учинити већим, јачим, са мање жртава и више становника. Сада су Срби први пут дочекали уједињење јер смо сви јединствени у својој вери, култури и одлуци да српски народ не може да буде жртвован за било какве геополитичке пројекте

* „Када је реч о територијалним стварима, за нашу културу више границе не постоје - говоримо истим језиком, молимо се истом Богу, припадамо истом културном кругу и исти смо народ... Свесрпским сабором се отвара нова историјска димензија српских односа“

__________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је данас да се предстојећим Свесрпским сабором отвара нова историјска димензија српских односа, те да је ова година преломна када је реч о српском уједињењу.

          - Ова година је јако важна. Отварамо нову историјску димензију укупних српских односа, који нису везани само за Републику Српску и Србију, него и за наш народ који живи у разним земљама - рекао је Стевандић Срни.

          Он је истакао да су Срби дочекали ослобођење у тешким историјским интервалима од Турака, Аустроугара, фашиста и нациста, али да нису дочекали уједињење.

          - Уједињење је било нешто што нас је могло учинити већим, јачим, са мање жртава и више становника. Сада су Срби први пут дочекали уједињење јер смо сви јединствени у својој вери, култури и одлуци да српски народ не може да буде жртвован за било какве геополитичке пројекте. Српски народ не пристаје да се предаје и да другима уступа своја права, и бори се за права која имају сви други народи - рекао је Стевандић.

          Он је нагласио да је ова година преломна када је реч о српском уједињењу, те да су се Срби духовно, културолошки и национално ујединили највише у последњих 200 година.

          - Када је реч о територијалним стварима, за нашу културу више границе не постоје, нама није ни битно ко где администрира и како ће ко схватати Дрину. Она за нас више није граница, ни са једне ни са друге стране - говоримо истим језиком, молимо се истом Богу, припадамо истом културном кругу и исти смо народ - рекао је Стевандић.

          Он је рекао да Свесрпски сабор представља могућност за формализацију годишњих окупљања, разматрање изазова и проблема, те начина на који ће се српски народ борити за своју будућност.

          - Веома је важно да то почиње од ове године и да постаје наша обавеза, Српски сабор није један догађај већ стални састанци српских савета у наредном периоду. Мислим да је то веома важно за нашу будућност. Никада као сада Срби нису били уједињенији - истакао је Стевандић.

          Председници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић најавили су за суботу, 8. јун, Свесрпски сабор у Београду на којем ће бити потврђено јединство српског народа.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Коментари