Додик: Тражимо независну међународну комисију за злочине у Сребреници и око ње

ПОСЕБНА СЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС РАДИ ИСТИНЕ О СВИМ СРЕБРЕНИЧКИМ ЗЛОЧИНИМА

* Председник РС на почетку седнице указао да се у Сребреници одиграла договорена трагедија с циљем сатанизације српског народа, као и да се Српска учини празном љуштуром или барем умање њене надлежности

* Милорад ДОДИК оценио да се списком бошњачких жртава  манипулисало и навео неколико примера да су људи који су умрли 1992. у списку наведени да су убијени 11. јула 1995, а додао је и да се на списку налазе и жива лица која редовно гласају на изборима. Подсетио је и на чињеницу да је неколико стотина Бошњака страдало у међусобним бошњачким сукобима, као и да постоје људи за које је утврђено да су погинули током пробоја из Сребренице

* Извештај претходне Комисије треба одбацити у потпуности. Желимо истину о свим злочинима. РС никад није, нити ће оспоравати злочине које су починили поједини Срби, али желимо непристрасно утврдити истину и о страдању српског народа. Подржаћемо формирање нове међународне непристрасне комисије која ће истраживати све злочине без обзира на националност жртве“ и сачинити нови извештај у року од годину дана

* Додик је истакао да РС жели мир, али да је спремна да се брани од било каквог угрожавања: “Одбрамбени потенцијали РС већи су него што неко може и да замисли и спремни смо да се бранимо. Полиција РС би експресно реаговала на било какав напад, и зато је и нападају и користе сваку прилику за њено угрожавање“

__________________________________________________________________________________

         МНОГО ствари се дешавало у Сребренице и око ње који указују да је то била договорена трагедија с циљем сатанизације српског народа, као и да се Српска учини празном љуштуром или барем умање њене надлежности, рекао је Милорад Додик, председник РС у уводном обраћању на Народној скупштини РС посвећеној Извештају Комисије за Сребреницу.

         Додик је рекао да циљ седнице није скривање било којег злочина, без обзира о коме се ради, већ да се укаже на то да је „геноцид у Сребреници“ планиран још од почетка рата, те је тим поводом цитирао изјаве бошњачких првака на почетку рата, али и изјаве неких сребреничких првака попут Хакије Мехољића да је Алија Изетбеговић пред сведоцима рекао да је потребно да Срби убију пет хиљада Бошњака у Сребреници како би Бил Клинтон, амерички председник, покренуо NATO ударе против Срба.

         Додик је рекао и да извештаји бивше Југославије показују да су муслимани у усташким униформама током Другог светског рата убили више од 2.000 Срба у сребреничком округу, те да су више од 2/3 жртава у том подручју Срби.

         Рекао је и да је непосредни повод за ову седницу списак од 22 хиљаде Срба који је Мунира Субашић, председница „Мајки Сребренице“, упутила немачком правосуђу с циљем да се ти људи процесуирају за геноцид.

         Додик је рекао да Комисија није узела у обзир српске жртве, те да је то урађено под притиском међународне заједнице, посебно високог представника Педија Ешдауна.

         Додик је рекао да се списком бошњачких жртава манипулисало од стране Комисије, те је навео неколико примера из којих се види да су људи који су умрли 1992. у списку наведени да су убијени 11. јула 1995, а додаје и да се на списку налазе и жива лица која редовно гласају на изборима.

         Цитирајући податке Републичког центра за истраживање ратних злочина, Додик је рекао да је неколико стотина Бошњака страдало у међусобним бошњачким сукобима, као и да постоје људи за која је утврђено да су погинули током пробоја из Сребренице током жестоких војних сукоба, а све њих је, како тврди, Комисија уврстила у списак убијених Бошњака у Сребереници 1995.

         „Искрено жалимо за сваком жртвом, али морамо да се запитамо жали ли ико за српским жртвама? Да ли свет има емпатију само према бошњачким жртвама, а нема према српским“, рекао је Додик.

         Рекао је да је Влада спремна да учини све на основу смерница које ће добити од скупштине, како би се утврдила пуна истина.

Додао је да Извештај Комисије треба одбацити у потпуности.

         “Желимо истину о свим злочинима. РС никад није, нити ће оспоравати злочине које су починили поједини Срби, али желимо непристрасно утврдити истину и о страдању српског народа. Подржаћемо формирање нове међународне непристрасне комисије која ће истраживати све злочине без обзира на националност жртве“, рекао је он.

         Додик је истакао да РС жели мир, али да је спремна да се брани од било каквог угрожавања.

         “Одбрамбени потенцијали РС већи су него што неко може и да замисли и спремни смо да се бранимо. Полиција РС би експресно реаговала на било какав напад, и зато је и нападају и користе сваку прилику за њено угрожавање“, рекао је Додик.

         Додао је да ова седница није обрачун са члановима Комисије за које је рекао да су радили озбиљан посао, али да јесте обрачун са неистинама, те је позвао опозицију да заједно с њима допринесе да се сазна пуна истина.

         Додик је рекао да би требало формирати нову комисију која би сачинила нови извјештај у року од годину дана, те је позвао и бошњачка удружења, укључујући и породице сребреничких жртава, да се укључе у њен рад.

           Притисци и режија Педија Ешдауна

          ПОСЕБНА седница Народне скупштине Републике Српске почела је данас, а требало би да разматра информацију о извештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, речено је у Народној скупштини.

         У извештају се наводи да је Комисија за Сребреницу, која је формирана 2004. године, радила под снажним притиском високог представника са унапред одређеним резултатима које је морала постићи.

         "Притисци су се огледали и у смењивању тадашњег начелника Генералштаба Војске Републике Српске Цветка Савића и шефа Секретаријата Владе Српске за односе са Међународним кривичним судом за ратне злочине у Хагу и истраживање ратних злочина Дејана Милетића", наводи се у извештају.

         Високи представник је тадашњим министрима унутрашњих послова и одбране Републике Српске Зорану Ђерићу и Миловану Станковићу упутио упозорење да остваре пуну сарадњу са Комисијом.

         Извештај о раду Комисије на разматрање Народној скупштини Републике Српске доставио је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

         Комисија за Сребреницу из 2004. године утврдила је да је од 10. до 19. јула 1995. године на подручју Сребренице нестао 7.801 Бошњак.

         Ову комисију формирала је тадашња Влада Републике Српске на основу налога Дома за људска права.

         Посебну седницу Народне скупштине Републике Српске затражио је председник Српске Милорад Додик, а позив је упућен и бившем премијеру Српске Драгану Микеревићу.

         https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Pocelo-zasjedanje-NS-RS-o-izvjesta...

 

 

Категорије: 

Коментари