Америка пред „страшном деценијом“ у модернизовању своје војне моћи

ПЕДЕСЕТ КОНГРЕСМЕНА-ДЕМОКРАТА ТРАЖИ ОД БАЈДЕНА ДА СМАЊИ ВОЈНЕ РАСХОДЕ

"Златна пегла" - разарач Zumwalt

* Пентагон је само између 2002-ге и 2012-те морао да одустане од 28 промашених војних програма који су државни буџет олакшали за 81,4 милијарде долара

* Конгресмен Марк Покан: „Ако преполовимо буџет за одбрану, и даље ћемо на одбрану трошити 100.000.000.000 долара више од Кине и 300. 000.000.000 долара више од Русије

* Реганов програм „Рат звезда“ до момента затварања (1993. године) коштао је буџет САД 100-150 милијарди долара

* Прича за себе је „златна пегла“ америчке морнарице - разарач класе Zumwalt који, упркос свом „футуристичком  изгледу“, има проблеме и са наоружањем и са техничким кваровима. А сваки кошта 4,2 милијарде долара

___________________________________________________

       АМЕРИЧКИ институт за предузетништво (Вашингтон) упозорио је да ће Сједињене Државе имати велике проблеме при модернизацији оружаних снага.

       Оценио је да ће Сједињеним Државама за то бити потребно 10 наредних година и назвао их „страшном деценијом“.

       Објавио је извештај под насловом „Криза модернизације три рода оружаних снага током 2020-их“, у којем је указао да ће све бити утолико теже што администрација Џоа Бајдена бити под притиском великог дела америчке јавности, а и конгресмена, да због пандемије смањи војне расходе. 

       У извештају се открива да је Пентагон између 2002-ге и 2012-те одустао од 28 промашених војних програма који су државни буџет олакшали за 81,4 милијарде долара.

       И наглашава: „То нису само ненадокнадиви губици, много је важније нешто друго. Наши политичари и војни стратези клизе у стратешку деградацију... Неспорна је падајућа крива снаге наше војске на макро нивоу“.

       Према подацима Scientific American,  САД  су потрошиле 13,34 билиона долара на војне расходе између 2000. и 2019. године (сума је израчуната по данашњој вредности долара са урачунатом инфлацијом).

       Извештај се појавио одмах по објављивању  писма педесет конгресмена-демократа Бајдену са позивом да "значајно смањи трошкове одбране".

       У том апелу су, како је открио конгресмен Марк Покан, навели: „Ако преполовимо буџет за одбрану, и даље ћемо на одбрану трошити 100.000.000.000 долара више од Кине и 300. 000.000.000 долара више од Русије“.

       Према изворима у Пентагону, војни буџет САД за фискалну 2022. годину треба да буде између 704 и 708 милијарди долара.

       То је много већи невац него у јеку Корејског или Вијетнамског рата и тек нешто мањи него у шпицу ратова у Ираку и Авганистану.

Ф-35 - најскупљи промашај

       У писму конгресмена се истиче да је више од пола милиона Американаца досад умрло од ковид-19, а да 24 милиона Американаца (половина су деца) има проблеме због „несигурности у исхрани“. Другим речима:  мање или више гладује или се слабо храни.

       Додали су и да удружење америчких грађевинских инжењера стање путева и мостова у САД оцењује са само 3+.

       У помињаном извештају се, иначе, наводе бројни примери штете нанете америчкој благајни током протекле три деценије „екстравагантним војним пројектима“.

       На челу те листе је вишенаменски ловац-бомбардер F-35 Lightning II који је САД досад коштао 1,5 до 2 билиона долара, а претворио се у црну рупу инжењерских проблема и гомилу застарелих технологија.

       Према Responsible Statecraft, Ф-35 „касни најмање десет година“, цена сата његовог лета износи 44.000 долара, а једна таква машина - 110 милиона долара.

       Сензори тог ловца пете генерације не раде 20 одсто времена. Компоненте његове стелт облоге се љуште великом брзином, па је „невидљиви“ потпуно видљив туђим радарима.

       Та до сада најскупља војна играчка Пентагона има најмање 900 софтверских недостатака. Зато већину времена проводи на земљи.

       Реганов програм „Рат звезда“ до момента затварања (1993. године) коштао је буџет САД 100-150 милијарди долара.

       На програм приобалне ратне флоте Littoral Combat Ship (LCS) потрошено је 30 милијарди долара.

       Бродови из те флоте требало је да се, поред осталог, боре против непријатељских подморница, а испоставило се да нико не напада и нема намеру да напада обале САД.

       Зато америчка морнарица већ разматра замену тих бродова новим ракетним фрегатама.

       Покушаји Министарства одбране САД да замени застарело оклопно борбено возило „Бредли“ , који трају од 2003. године, олакшали су државни буџет за 22,9 милијарди долара.

       До фебруара 2020-те појавила су се три неперспективна прототипа, па је Пентагон расписао за – четврти.

Оманули и са летећим ласером Boeing

YAL који је неупотребљив 

       ПВО/ПРО програм Nike стартовао је у време хладноратовске параноје да ће совјетски бомбардери у таласима нападати САД и претворити их у атомску пустињу.

       Тај програм је Американце коштао фантастично великих ондашњих 20 милијарди долара, а укључивао је мрежу ракетних батерија распоређених широм земље, пре свега око градова, војних објеката и индустријских база. Плус: радаре, војне гарнизоне, подземне бункере са лифтовима...

       После неколико година су ракете Nike Ajax биле замењене модернијим Nike Hercules, па још модернијим Nike Zeus, а све је то било непотребно јер Совјетски Савез никада није поседовао бомбардерску ваздушну флоту великог домета упоредиву са америчком јер је развијао интерконтиненталне ракете.

       Прича за себе је „златна пегла“ америчке морнарице - разарач класе Zumwalt који, упркос свом „футуристичком  изгледу“, има проблеме и са наоружањем и са техничким кваровима.

       Сваки кошта 4,2 милијарде долара.

       Папрено скупи промашаји су и пловећи радар вредан 2,2 милијарде долара и ваздушни ласер Boeing YAL који је неупотребљива досад је коштао 5 милијарди долара.    

       Конгресмени се нису обратили Бајдену само због овога (списак је много дужи).

       Пре избијања пандемије, 27 милиона Американаца није имало здравствено осигурање, а готово исто толико милиона је изгубило осигурање на месту рада између фебруара и маја 2020. године.

       „Време и новац више нису на нашој страни: превише је већ потрошено“, резимирају аутори извештаја о гигантском и неефикасном трошењу Пентагона.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари