Оба дома Конгреса САД гласала да пензионисани генерал Лојд Остин буде шеф Пентагона

БЕЛА КУЋА ОБЈАВИЛА ДА ЈЕ СПРЕМНА ДА СПОРАЗУМ СТАРТ-3 ОСТАВИ НА СНАЗИ ДО 2025. ГОДИНЕ

* Лојд се у Сенату САД изјаснио за јачање партнера ради парирања застрашивањима. Чак је истакао да Вашингтон мора обезбедити да друге земље сносе последице за „своје злонамерне радње“

____________________________________________________

       ОБА дом Конгреса САД одобрила су кандидатуру пензионисаног генерала Лојда Остина за министра одбране.

       Неколико сати раније је сенатски комитет за оружане снаге подржао Лојдово именовање за шефа Пентагона.

       Остин је притом сенаторима рекао да су Русија и њено нестратешко нуклеарно оружје највећи ризик за Сједињене Државе у Европи.

       Нагласио ја да би Вашингтон требало да обуздава Русију, истовремено избегавајући ескалације и чувајући могућности за проширење сарадње која би могла бити од заједничког интереса.

       Главним циљем у односима са Москвом назвао је заштиту интереса Сједињених Држава и  заштиту америчких савезника „од војне агресије“.

       Предложио је јачање партнера ради парирања застрашивањима. Чак је истакао да Вашингтон мора обезбедити да друге земље сносе последице за „своје злонамерне радње“.

       Остин се недвосмислено изјаснио за продужавање важења руско-америчког споразума о стратешком наоружању СТАРТ-3 за наредних пет година.

       Непосредно пред његово изгласавање у Сенату, портпарола Беле куће – Џен Псаки – изјавила је да је администрација Џоа Бајдена спремна да СТАРТ-3 „под одређеним условима остане на снази до 2025-те године“.

       Остин је од 2013. до 2016. био на челу америчке Централне команде (CENTCOM) која  у Оружаним снагама САД одговара за  планирање операција и управљање јединицама у случају ратних операција на Средњем Истоку, у Источној Африци и Централној Азији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари