Остин: Смањивање војне надмоћи САД над Русијом и Кином – велика је опасност

БАЈДЕНОВ КАНДИДАТ ЗА МИНИСТРА ОДБРАНЕ ПРЕД СЕНАТСКИМ КОМИТЕТОМ ЗА ОРУЖАНЕ СНАГЕ 

* Сенаторима рекао да Русија и Кина представљају озбиљну претњу националним и безбедносним интересима САД у свемиру. Па прецизирао:  „Русија је кључни противник, али је и Кина све већа претња“

* Додао: „Русија и њено нестратешко нуклеарно оружје представљају највећи ризик за Сједињене Државе у Европи“

* Остин нагласио да Вашингтон треба да обуздава Русију, истовремено избегавајући ескалацију и чувајући могућности за проширење сарадње која би могла бити од заједничког интереса

____________________________________________________

       ГЕНЕРАЛ Лојд Остин, кандидат Џоа Бајдена за место министра одбране Сједињених Држава, рекао је да Русија и Кина представљају озбиљну претњу националним и безбедносним интересима САД у свемиру.

       Нагласио је да је свемир простор такмичења великих сила, те да је стога неопходно развити „глобалне норме понашања у свемиру“ и сузбијати потенцијалне претње са те стране.

       „Русија је кључни противник, али је и Кина све већа претња“, рекао је остин члановима комитета Сената САД за оружане снаге.

       У децембру су Сједињене Државе објавиле да свемир постаје потенцијално поприште војних операција између Сједињених Држава и њихових противника, па би Вашингтон требало да буде спреман, ако је потребно, да одбије агресију у свемиру.

       Истовремено, командант свемирских операција америчких космичких снага, генерал Џон Рејмонд, приметио је да нико не може победити у рату у свемиру.

Посебно га плаше могућности

Русије и Кине у космосу

       - Русија и њено нестратешко нуклеарно оружје представљају највећи ризик за Сједињене Државе у Европи – додао је Остин, одговарајући на питања сенатора. И наставио:

        „У зони одговорности Европске команде оружаних снага САД, највећи војни ризик представља агресивно понашање Русије срачунато на подривање европске безбедности. Ризик повећава њена војна модернизација која укључује улагања у крстареће ракете великог домета, подморнице, сајбер-потенцијал, као и у развој и размештање њених нових, такозваних иновативних нуклеарних система и широк и разноврстан арсенал нестратешког нуклеарног оружја“.

       Остин је нагласио да Вашингтон треба да обуздава Русију, истовремено избегавајући ескалацију и чувајући могућности за проширење сарадње која би могла бити од заједничког интереса.

       Остин се обавезао да ће се консултовати са савезницима из НАТО о свим могућим променама америчке стратегије у Европи.

       Додао је да је контрола нуклеарног наоружања у интересу Сједињених Држава, као  и продужење важења СТАРТ-3.

       Навео је да је успео да се упозна са руским програмом нуклеарне модернизације, али и признао да тренутно не може да говори ни о каквим детаљима преговора.  

        Остин је сенаторима предочио да смањивање војне надмоћи САД над Русијом и Кином „представља најозбиљнију могућу опасност“.

       Обећао је да ће Пентагон то смањивање зауставити, истакавши да Кини неће дозволити да се домогне војних предности.

       На крају је рекао да је присталица испорука америчког наоружања Украјини јер јој је потребно „за очување територијалног интегритета и самоодбрану“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари