Пентагон објавио да је успешно тестирао „демонстратор хиперсоничне ракете“

ТВРДИ ДА ЈЕ ПОКАЗАО ДОБРУ АЕРОДИНАМИКУ ЛЕТА И ДА ЈЕ ПЕТ ПУТА БРЖИ ОД ЗВУКА

* Војни врх САД не крије задовољство јер САД, по признању свог министра ваздушних снага, значајно заостају за Русијом и Кином у области хиперсоничног наоружања. Међутим, мораће тек да направи и истестира прототип ракете, па у ракетне јединице може почетзи да стиже тек у мандату наредног америчког председника

___________________________________________________________

       УПРАВА Министарства одбране САД за перспективне истраживачке пројекте - DARPA – објавила је да је успешно тестирала демонстратор хиперсоничног ваздушно-реактивног оружја (HAWC).

       DARPA и војни врх САД у целини – не крију задовољство јер у области хиперсоничног наоружања озбиљно заостају и за Русијом и за Кином.

       Ракета-демонстратор  је лансирана са авиона. Након неколико секунди укључио се њен реактивни мотор.

       Поменута управа Пентагона је званично саопштила да је достигла брзину пет пута већу од звука.

       Американци ипак немају разлога за потпуно задовољство.

       Руски експерт за наоружање Дмитриј Корњев указује да су САД тестирале само демонстратор, који је потврдио да су на путу стварања хиперсоничне ракете, али да ће проћи доста времена пре него што Пентагон буде имао такве ракете за бојеву употребу:

        „Демонстратор је далеко од реалне ракете. Користи се за проверу рада мотора, аеродинамике лета у атмосфери... Претпостављам да је Американцима сада  јасно којом брзином ће се будућа ракета моћи кретати и којим путањама. Следећи корак је прављење прототипа борбене ракете која мора бити већих димензија да би могла да носи различите бојеве главе, укључујући нуклеарне“.

       Корњев прогнозира: „Проћи ће много времена док се таква ракета не уведе у употребу. Пентагону ће бити потребно од године до три за израдупрототип који ће потом морати да прође тестове. Буду ли успешни – уследиће серијска  производња. Зато је сасвим могуће да ће се серијски `хиперзвук`  појавити тек у мандату новог председника САД“.

       Амерички министар ваздушних снага Френк Кендал рекао је 21. септембра да су Сједињене Државе незадовољне темпом реализације свог програма хиперсоничног наоружања јер знатно заостају за Русијом и Кином.

       Рускр хиперсоничне ракете „Циркон“ лете око девет брзина звука, што значи да за један сат могу да прелете и више од 10 хиљада километара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари