Пентагон претвара Грчку у америчку војну тврђаву

ДОБИО ПРАВО ДА КОРИСТИ ЈОШ ТРИ ГРЧКЕ ВОЈНЕ БАЗЕ, СА ПРАВОМ УЂЕ У БИЛО КОЈУ   

* Многи у Грчкој интензивирање војне сарадње са САД повезују са доласком у Атину Џефрија Пајета који је од 2013. до 2016. био амерички амбасадор у Украјини, а у Москви сматрају да је одиграо кључну улогу у извођењу 2014-те државног преврата у Кијеву

_________________________________________________

           АМЕРИКАНЦИ шире и појачавају своје војно присуство у Грчкој.

           Најновија верзија грчко-америчког споразума о војној сарадњи омогућава Пентагону да у наредним годинама користи десетине нових војних објеката на територији Грчке.

           Тај документ предвиђа проширење америчке базе Суда, омогућава Американцима  да користе инфраструктуру грчких војних база база Стефанидис, Лариса и Александруполис.

           Американцима ће бити дозвољено да - у договору са званичном - користе било који војни објекат у Грчкој.

           Раније су САД имале само војну базу на Криту.

           Према атинском листу „То Вима“, Вашингтон сада инсистира и на томе да споразум важи барем пет година – да не мора да се изнова оснажује сваке календарске године.

           САД желе и нове локације. Наводно је Пентагон већ „типовао више од 20“.

           „То Вима“ наводи: „О отварању нове сталне базе попут оне на Криту засад се не разговара. У областима у којима Американци желе распоређивање својих војника - грчке и америчке трупе већ пролазе заједничку обуку или се тамо већ налази инфраструктура НАТО. Зато примена споразума неће бити тешка“.

           Многи у Грчкој интензивирање војне сарадње са САД повезују са доласком у Атину Џефрија Пајета који је од 2013. до 2016. био амерички амбасадор у Украјини, а у Москви сматрају да је одиграо кључну улогу у извођењу 2014-те државног преврата у Кијеву.

           Неки војни експерти указују да се амерички војни интерес за Грчку нагло појачао откако је Турска купила руске ракетне ПВО системе С-400.

  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари