Пентагон прилагођава Корпус поморске пешадије (маринце) ратовању против Кине

ПЛАН FORCE DESIGN-2030 КОРПУСУ ВРАЋА СТАРУ УЛОГУ ПОДРШКЕ ОПЕРАЦИЈАМА ПРОТИВ ВЕЛИКИХ СИЛА

* Иза плана строји командант Корупуса генерал Дејвид БЕРГЕР. У плану се уопште не крије да маринци морају да буду спремни да делују против поморских снага Народне Републике Кине на острвима и у приобалним зонама азијско-пацифичке регије

* Бергер у интервјуу The Wall Street Journal: „Кина по војним потенцијалима представља највећу претњу. Кад не бисмо ништа мењали - почели бисмо да заостајемо за Кином»

* Бергерови планови рачунају са дупло већим бројем дронова и то таквих којима се може управљати и са бродова и са обале. Сви би имали и извиђачку опрему и оружје

* Планирано је и удвостручавање броја ракетних батерија и ослањање на оклопна борбена возила-роботе и на борбене чамце и мале бродове без људске посаде

______________________________________________________________________

        КОРПУС америчке поморске пешадије (маринци) најавио је своју радикалну реформу утоком наредних десет година.

        Главни циљ реформе у пентагону се уопште не крије: Корпус мора до 2030. бити оптимизован за потенцијални сукоб са Кином.

        Наравно: и за реализовање захтева америчке стратегије националне безбедности.

        Каква је природа предстојећих промена и на шта ће утицати?

        Доста открива документ назван Force Design 2030.

        Сасвим конкретно, открива да војни врх САД тежиште преноси са учешћа у антитерористичким операцијама на припремање за потенцијслне сукобе с Русијом и(ли) Кином.

        На то указује и иницијатор и један од аутора плана, тренутни командант Корпуса генерал Дејвид Бергер.

        Корпусу ће, у суштини, бити враћена његова  првобитна - да подржава акције флоте у операцијама против непријатеља једнаке снаге.

        У плану су јасно назначени потенцијални противник, театар војних операција и природа тих операција. Не крије се да маринци морају да буду спремни да делују против поморских снага Народне Републике Кине на острвима и у приобалним зонама азијско-пацифичке регије.

        „Кина по војним потенцијалима представља највећу претњу. Кад не бисмо ништа мењали почели бисмо да заостајемо за Кином» - рекао је Бергер у интервјуу The Wall Street Journal. „Закључио сам да морамо да смањимо број маринаца да бисмо добили на квалитету“, додао је.

        Корпус чекају ревидирање организационе структуре, промене у наоружању и  увођење новина у тактици и методима обуке.

Дејвид Бергер

        Неке промене су прилично радикалне и већ су изазвале болну и негативну реакцију.

        Бројно стање Корпуса биће смањено за 12 000. Распуштена ће бити три пешадијска батаљона, један пуковски штаб и два резервна батаљона.

        Преостали батаљони маринаца биће реорганизовани, а сваки треба да буде смањен за 200 људи. Упркос томе се тврди да ће Корпус имати повећану и „флексибилност и ватрену моћ».

        Убудуће ће најтежи "оклоп" у арсеналу маринаца бити борбена возила са седиштем ЛАВ-25 и ново Амфибијско борбено возило АЦВ.       

        Авијација Корпуса вероватно ће остати без две ескадриле ударних хеликоптера, три ескадриле тешких транспортних хеликоптера и три ескадриле конвертиплана.       

        Бергерови планови рачунају са дупло већим бројем дронова и то таквих којима се може управљати и са бродова и са обале.

        Сви би имали и извиђачку опрему и оружје.

        Бергер планира и удвостручавање броја ракетних батерија.

        Он посебно инсистира на оклопним борбеним возилима-роботима и на борбеним чамцима и малим бродовима без људске посаде.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари