Пентагон присиљен да приземљи све борбене авионе Ф-35

ПОНОС АМЕРИЧКЕ ВОЈНЕ ИНДУСТРИЈЕ ИЛИ ПРЕВАРА ДЕЦЕНИЈЕ?

  • Уочена напуклина на једној од лопатица турбине реактора. Авион са таквим фелером - чим температура реактора пређе одређени ниво -  могао би се распасти у ваздуху
  • Ф-35 има још једну конструкциону грешку која може да буде много фаталнија. Уколико би се приликом лета нашао у густим облацима, 'Фарадејев кавез' који све авионе штити од удара грома, не би могао да му помогне

 
         НАКОН што је откривено напукнуће на једној лопатици мотора, Пентагон је био присиљен да приземљи све борбене авионе Ф-35. До даљег.

Грешка је откривена током рутинске контроле у ваздухопловној бази «Едвардс» у Калифорнији.

         Ово је већ други пут у два месеца да се показао непоузданим  'драгуљ' америчке ратне авијације Ф-35, који лети брзином од 1930 км/х и чија је производња амерички буџет 'олакшала' за 400 милијарди долара.

Верзија Ф-35Б намењена је маринцима, а ови авиони са вертикалним полетањем и слетањем први пут су били приземљени због грешке у производњи која је  доводила до прекида дотока горива.

         Пентагон је рачунао да ће Ф35 и Ф35Б бити понос америчке војне индустрије и поуздан извор зараде (будући да су у току преговори о продаји готово свим земљама савезницама САД. Неки војни аналитичари, међутим, тај пројекат већ називају 'обичном преваром'.

        Иначе, на једном од 51-ог досад произведеног авиона ове класе уочена је напуклина на једној од лопатица турбине реактора.

          Авион са таквим фелером - чим температура реактора пређе одређени ниво -  могао би се распасти у ваздуху.

 

Ф-35 има још једну конструкциону грешку која може да буде много фаталнија.

Амерички стручњаци су - да би смањили тежину сваког од појединих делова -резервоар авиона учинили 'преосетљивим' на електрицитет високог напона. Зато: уколико би се Ф-35 приликом лета нашао у густим облацима, 'Фарадејев кавез' који све авионе штити од удара грома, не би могао да му помогне.

Дакле, оно што је за све авионе на свету спасоносно и штити их од електричних пражњења у атмосфери, за Ф-35 је смртоносна клопка.

          Трећи проблем, иако наизглед 'баналан' (ако се ишта може назвати баналним кад се купује борбени авион од милијарду долара), јесте  сонда за снабдевање горивом. На једном од Ф35Б (верзија коју због вертикалног узлетања и слетања користе маринци), она је једноставно отпала. Тада су сви Ф-35Б држани на земљи месец дана.

        Турбина мотора послата је у компанију Pratt e Whitney из Meddletwona, ради детаљне анализе и проналажења узрок квара.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари