Пентагон спрема 400 крстарећих стелс-ракета за могуће ударе по Русији

УВЕЛИКО УВЕЖБАВА КОРИШЋЕЊЕ 2-4 АВИО-БОМБЕ КОЈЕ СИНХРОНО ЛЕТЕ ПРЕМА РАЗЛИЧИТИМ ЦИЉЕВИМА

Четири међусобно повезане авио-бомбе

GBU-53/B StormBreaker

* У Пентагону рачунају да ће те ракете омогућити његовим  стратешким  бомбардерима B-52H Stratofortress да гађају територију Русије не залазећи у њен ваздушни простор, нити у зону под контролом ракетних ПВО/ПРО система С-400 «Тријумф»

* Американци раде на томе да четири високопрецизне авио-бомбе у лету размењују информације атакујући потпуно одвојене циљеве.  Тврде да ће „гроздови“ таквих бомби „изменити правила игре“

___________________________________________

       АМЕРИКАНЦИ су се после неколико деценија нашли у ситуацији да више нису супериорна војна сила и да за Русијом највише заостају по најмодернијем наоружању. Зато још од почетка мандата Доналда Трампа „додају гас“.

       Пентагон је објавио да су САД – у оквиру програма Golden Horde («Златна Хорда») – успешно тестирали четири бомбе које међусобно размењују информације а синхронизовано „уништавају четири различита циља“.

       Бригадни генерал Хизер Прингл оценио је да је то „велики корак напред“.

       Golden Horde је прво укључивао синхроно коришћење две високопрецизне авионске бомбе, а сада су у игри већ четири.

       У марту је америчка ратна авијација показала анимацију удара по програму Golden Horde.

AGM-158B JASSM-ER

       У јуну је први пут тестирала авио-бомбу GBU-53/B StormBreaker интегрисану са другима у оквирима програма Golden Horde.

       У САД већ тврде да ће те међусобно повезане бомбе "изменити правила игре".

       Да ли ће тако и бити – моћи ће да се провери једино у реалним ратним условима. А и Golden Horde је – као и све остало на чему Американци раде – примарно окренуто против Русије.

       Зато и не чуди што је ратна авијација САД објавила да ће до средине 2025. года располагати са 400 крстарећих стелс-ракета AGM-158B JASSM-ER које ће бити у стању да погађају циљеве на територији Русије.

       Ове ракете ће производити компанија Lockheed Martin.

       У Пентагону рачунају да ће те ракете омогућити његовим  стратешким  бомбардерима B-52H Stratofortress да гађају територију Русије не залазећи у њен ваздушни простор, нити у зону под контролом ракетних ПВО/ПРО система С-400 «Тријумф».

       Најкраће растојање између Русије и САД  је – преко Северног пола, па Американци већ седам деценија раде на усавршавању напада са те стране.

       Главни уредник магазинаа «Национална одбрана» - Игор Коротченко – тврди, међутим, да је Русија „поуздано заштићена“ од могућих напада америчке стратешке авијације са те стране.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари