САД реорганизују ратну авијацију и свемирске снаге за рат са Кином и Русијом

КЕНДАЛ ПОВОДОМ „ЕРЕ КОНКУРЕНЦИЈЕ ВЕЛИКИХ СИЛА“ ПОМИЊАО КИНУ, АЛИ НЕКОЛИКО ПУТА И РУСИЈУ

Френк Кендал

* Амерички министар Ратног ваздухопловства Френк КЕНДАЛ подсетио на руско-јапански рат 1904–1905 и на догађаје у свету који су га пратили. Оценио да „оперативни тактички порази“, посебно када се тичу сила у успону и постојећих великих сила, „могу имати велике стратешке последице“. И нагласио: „Остављам свима да сами закључе какве би биле последице неуспеха Америке да пројектује моћ у западном Пацифику данас“

____________________________________________________________

           СЈЕДИЊЕНЕ Државе започињу реорганизацију својих ваздушне и ваздушно-свемирских снага јер смо ушли у еру конкуренције великих сила, изјавио је амерички министар Ратног ваздухопловства Френк Кендал.

           Открио је да ће до почетка следеће године бити назначен „спектар промена које ће оптимизовати ваздухопловне снаге за надметање великих сила“.

           Према Кенадаловим речима, тежиште неће бити на проналажењу алтернативних праваца деловања и њиховом проучавању, већ на „реализовању препорука јер не смемо губити време“.

           Амерички министар је рекао да ће на томе радити "пет тимова" из различитих командно-штабних структура Ваздушно-свемирских снага САД.

           Бише решавана организациона питања на различитим нивоима, укључујући штабове, изнова оцењено стање са опремом, одржавањем борбене готовости, регрутовањем кадрова и задржавањем најбољих - навео је Кендал.

           У истом наступу, више пута је наглашавао да има у виду конкуренцију, односно - ривалству САД и Кине, али је неколико пута поменуо и Русију.

           Чак је био директан: „Кина се спрема за рат. За рат са Сједињеним Државама. Ми, међутим, не сматрамо рат неизбежним. Наш посао је да осујетимо рат и да будемо спремни да победимо ако до њега ипак дође“, рекао је Кендал.

           Кендал је подсетио на руско-јапански рат 1904–1905 и на догађаје у свету који су га пратили. Оценио је да „оперативни тактички порази“, посебно када се тичу сила у успону и постојећих великих сила, „могу имати велике стратешке последице“.

           „Остављам свима да сами закључе какве би биле последице неуспеха Америке да пројектује моћ у западном Пацифику данас“, рекао је Кендал.

            Мада се суздржао, фактички је изговорио: у случају пораза САД у рату са Кином...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари